Automatisch beleggen en handmatig beleggen: De verschillen

Automatisch beleggen en handmatig beleggen: De verschillen

In dit artikel wordt er ingegaan op twee verschillende manieren van beleggen, namelijk: automatisch beleggen en handmatig beleggen. Wat houden automatisch beleggen en handmatig beleggen in en hoe gaan deze processen in z’n werking? Wat is het verschil tussen automatisch beleggen en handmatig beleggen en wat zijn de voor- en nadelen van beide processen? In dit artikel verschaffen wij duidelijkheid rondom deze twee manieren van beleggen.  

Inhoudsopgave

Wat is handmatig beleggen?

Voordat we ingaan op het fenomeen automatisch beleggen, gaan we eerst wat duidelijkheid verschaffen rondom handmatig beleggen. Handmatig beleggen is het tegenovergestelde van automatisch beleggen. Dit houdt in dat je de handelingen, die een automatisch handelssystemen voor jou zou uitvoeren, zelf gaat uitvoeren. Je gaat dus kortgezegd zelf trades plaatsen & zelf koop- en verkoopmomenten bepalen. Bij handmatig beleggen liggen de keuzes dus volledig in jouw handen.  

Hoe kan je handmatig beleggen?

Het handmatig beleggen in crypto’s kan heel gemakkelijk gedaan worden via bijvoorbeeld een exchange. Een exchange is een platform waar klanten hun cryptocurrencies of digitale valuta kunnen verhandelen voor andere activa, zoals fiatgeld of andere digitale valuta. Op die desbetreffende exchange maak je een account aan, waarna je vervolgens een geldbedrag kan overmaken naar dat account. Nadat je dit hebt gedaan kan je beginnen met je investering in een cryptocurrency naar keuze.  

Daarnaast kan je ook handmatig traden door alles uit te besteden aan een zogenaamde broker. Deze broker kan gezien worden als een tussenpersoon tussen jou en de bovengenoemde exchange. De broker beschikt dan als het ware over mee kennis en fungeert daarom als tussenpersoon bij de koop- en/of verkooptransacties van bijvoorbeeld cryptocurrencies.  

Voordelen handmatig beleggen:

 • Je bent en blijft eigen baas over je geld.  
 • Je bent in control over de trades die je wel of niet uitvoert.  
 • Je behoudt je zelfstandigheid en bent niet afhankelijk van de keuzes van een eventuele derde partij.  

Nadelen handmatig beleggen:

 • Als mens ga je automatisch uit emotie handelen, waardoor je sneller geneigd bent verkeerde keuzes te maken.  
 • Als mens sta je, in tegendeel tot de cryptocurrencies markt, niet 24/7 aan.  
 • Een mens kan altijd fouten maken, waardoor er hoe dan ook risico’s verbonden blijven aan het handmatig handelen.

Wat is automatisch beleggen?

Automatisch beleggen is de tweede manier van beleggen die in dit artikel besproken gaat worden. Automatisch beleggen is precies het tegenovergestelde van handmatig beleggen en doe je aan de hand van een automatisch handelssysteem. Systemen voor automatisch handelen automatiseren simpel gezegd het trading proces. Hieronder kan je verstaan dat die desbetreffende handelssystemen trades plaatsen met behulp van een bepaald computerprogramma. Het beleggen wordt met automatisch beleggen voor jou uit handen genomen. Het handelssysteem bepaald hier de koop- en verkoopmomenten en voert deze allemaal uit. 

Waarom automatisch beleggen?

De voornaamste reden om gebruik te maken van een systeem voor automatisch handelen is voor het structureren van het trading proces zonder er een mens voor nodig te hebben. Vooral de markt voor cryptocurrencies die erg bewegelijk is en als het ware 24/7 aan staat, kan een automatisch handelssysteem de beste uitweg bieden. Het is voor de mens onmogelijk om dag en nacht te traden en daarnaast ook onmogelijk om emotionele loze trading beslissingen te maken. Zo een geautomatiseerd systeem kan dit soort problemen ondervangen en als de perfecte oplossing dienen.  

Kortom, trading in bijvoorbeeld cryptocurrencies kan erg intensief en tijdrovend zijn. Daarnaast kan de mens goede handelskansen aan zich voorbij laten gaan door bijvoorbeeld angst (op verlies) of juist door hebzucht. Automatisch beleggen kunnen hierin de rol van de mens overnemen.  

Ben je geïnteresseerd om geheel automatisch te beleggen aan de hand van onze handelsstrategieën? Plan dan hier een vrijblijvende intake in.

Hoe kan je automatisch beleggen?

Automatisch beleggen doe je aan de hand van een handelsalgoritme. De eerste stap die je hier dus onderneemt is het kiezen van een partij die zo een handelsalgoritme aan biedt. Deze keuze kan je baseren op jouw persoonlijke wensen, behoeften en situaties. Er bestaan zowel gratis als betaalde handelsalgoritmes waar je uit kan kiezen. Maak deze keuze bewust en laat je altijd voldoende informeren. Vaak is het, na een eventuele intake of onboarding een geheel automatisch proces en wordt er niet veel expertise vereist van een persoon.  

*Let wel op dat dit proces per partij verschilt. Wij schetsen hier slechts een algemeen beeld van.

Voordelen automatisch beleggen:

 • Automatisch handelen bespaart een heleboel tijd. Het werk word je als het ware uit handen genomen, waardoor je er niet continu bovenop hoeft te zitten.  
 • Algoritmes handelen volledig op basis van data, er komen geen emoties bij kijken.  
 • Een algoritme staat, net zoals de cryptocurrency’s, 24/7 aan. 

Nadelen automatisch beleggen:

 • Automatisch handelen gebeurt natuurlijk zonder emotie, alleen kan dat heel soms in zo een volatiele markt nadelig uitpakken. Soms is die emotie juist nodig om de juiste beslissingen te maken.  
 • Een algoritme wordt zo ontwikkeld dat hij weet wat voor keuzes er gemaakt moeten worden op basis van eerdere data. Dit kan natuurlijk nooit 100% de garantie bieden op een succesvol verloop.  
 • Automatisch handelen geeft geen garantie voor een succesvol verloop, er zitten altijd risico’s aan verbonden.

*Aan de hand van dit artikel sporen wij niemand aan om te beginnen met beleggen. Dit artikel is niet geschreven met adviesdoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, fiscaal of juridisch) advies. Dit artikel dient puur voor het overbrengen van kennis en informatie. Thriven is dus niet aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van de artikelen.  

**Doe nooit iets zonder daar van tevoren genoeg kennis over op te doen. Houd er rekening mee dat niet alle trading software te vertrouwen zijn en dat er hoe dan ook altijd risico’s aan verbonden zitten. Hoe aantrekkelijk de voordelen ook klinken, realiseer je dat het gebruik van deze hulpmiddelen geen garantie voor succesvol handelen bieden.  

 

Meer gerelateerde artikelen

Crypto masterclasses

Crypto masterclasses: Leer over crypto en investeren

Wil jij weten wat Crypto masterclasses zijn, wat je er kunt leren en welke Crypto masterclasses Thriven allemaal aanbiedt? Lees dan dit artikel waarin wij meer duidelijkheid schetsen rondom dit onderwerp.
automatisch beleggen

Automatisch beleggen en handmatig beleggen: De verschillen

Lees hier meer over automatisch belegen en handmatig beleggen. Wat is het verschil tussen deze twee manieren van handelen en welke manier past beter bij jou? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel geven wij hier meer informatie over.
Bitcoin en Stablecoin handelen

Bitcoin en Stablecoin handelen: Hoe verschilt het?

Lees hier mee over het investeren aan de hand van onze Bitcoin- en USDT-algoritmes. Wat is het verschil tussen de algoritmes en welke past beter bij jou? In dit artikel schetsen wij duidelijkheid rondom dit onderwerp.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor resultaten, aanbiedingen, marktupdates en meer.


.