Beleggen zonder risico: Is het mogelijk?

Beleggen zonder risico: Is het mogelijk?

Steeds meer mensen willen vandaag de dag -aan de hand van het starten met beleggen- maximale rendementen behalen zonder enig risico te lopen. Alleen bestaat beleggen zonder risico helaas niet. Hoe veilig en verantwoord je het ook belegt, er komt altijd risico bij kijken. Natuurlijk maak je ook kans op hele mooie rendementen, maar het stukje risico is niet uit te sluiten. Gelukkig kun je het risico dat je loopt wel minimaliseren. Maar hoe kan je dat nou het beste doen? Hier geven wij in dit artikel antwoord op.

Inhoudsopgave

Geld beleggen zonder risico, kan dat?

Deze vraag kunnen we heel simpel beantwoorden met een nee. Er zitten altijd risico’s verbonden aan beleggen. Of de risico’s nou objectief of subjectief zijn, beide zorgen voor een ongewenste situatie. Daarnaast kan het namelijk ook zo zijn dat je jouw inleg gedeeltelijk of zelfs geheel kwijtraakt.

Hoe kan je het risico minimaliseren?

Zoals er uit de tekst hierboven al af te leiden valt is het haast onmogelijk om te beleggen zonder risico. Wel is het mogelijk om het risico te minimaliseren. Maar hoe kan je dat nou het beste doen? Hieronder staan er een aantal punten weergegeven die onder andere zouden kunnen bijdragen aan het minimaliseren van het risico.

1. Risicobereidheid bepalen

Als eerst willen wij stilstaan bij het bepalen van jouw risicobereidheid. Het is natuurlijk erg belangrijk om voor ogen te hebben hoeveel risico jij nou werkelijk bereid bent te lopen. Je kunt je risicobereidheid het beste bepalen aan de hand van een inventarisatie van jouw persoonlijke situatie. Dit kan gemakkelijk in kaart worden gebracht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen:

Beleggingsdoel

Het is in ieder geval belangrijk om voor ogen te hebben wat jouw beleggingsdoel is. Waarom kies je ervoor om te beleggen? Doe je dat voor een extra inkomensbron, om een pensioen op te bouwen of om vermogen achter te kunnen laten voor je kinderen/ kleinkinderen? Ook moet je jezelf de vraag stellen wat jouw beleggingshorizon is: wanneer wil je jouw doel behaald hebben?

Persoonlijke en financiële situatie

Het is ook erg belangrijk om jouw persoonlijke- en financiële situatie in kaart te brengen. Als jij een persoon bent die ’s nachts wakker zou liggen door een forse daling van de beurs, dan is het voor jou misschien beter om te beleggen in beleggingsproducten die iets minder risico met zich meebrengen. Zo is het beleggen in vastgoed of obligaties bijvoorbeeld veel minder risicovol dan het beleggen in opties.

Daarnaast is het ook belangrijk om voor ogen te hebben hoeveel geld je nou werkelijk te besteden hebt. Wij blijven het niet voor niets herhalen: voor succesvol beleggen is een langetermijnvisie een vereiste. Als jij weet dat je het geld op korte termijn nodig hebt, dan is het niet heel verstandig om met dat geld te beleggen.

Kennis en ervaring

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid kennis en ervaring die je bezit op het gebied van beleggen. Beleggen lijkt op het eerste gezicht erg ingewikkeld. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Een gezonde interesse in beleggen en een degelijke voorbereiding kunnen vaak al een stabiele basis bieden. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je bij onvoldoende kennis een beleggingsexpert kan inschakelen die het werk voor je uit handen neemt.

Het is erg belangrijk om ervoor de zorgen dat al deze bovenstaande gegevens actueel blijven. Jouw persoonlijke voorkeuren en doelen kunnen namelijk altijd veranderen. Maar ook jouw inkomens- en vermogenssituatie kunnen wijzigen. Wij raden dus zeker aan om jaarlijks de bovenstaande punten langs te gaan en de vragen opnieuw te beantwoorden voor jezelf. Dit maakt het veel gemakkelijker om tijdig in te spelen op persoonlijke veranderingen.

Thriven community phone

Gratis crypto analyses en begeleiding?

Word lid van onze crypto community en ontdek kansen en ontwikkelingen. Het team zit sinds 2013 in crypto en deelt eenvoudige analyses via berichten en live-sessies.

Thriven community iphone

Gratis crypto analyses en begeleiding?

Word lid van onze crypto community en ontdek kansen en ontwikkelingen. Het team zit sinds 2013 in crypto en deelt analyses via berichten en live-sessies.

2. Beleg gespreid

Het is zeker afgeraden om al jouw geld in één beleggingsproduct te steken. Wij raden het gespreid beleggen zeker aan. Het spreiden van je beleggingen zorgt voor een stabieler verloop van de waarde van jouw beleggingen. Hierdoor heb je bij zowel een daling als een stijging van de beurs minder te maken met grote uitschieters. Ook als het resultaat van de ene belegging tegenvalt, dan kan dat eventueel gecompenseerd worden door een andere belegging. Gespreid beleggen is zonder twijfel één van de belangrijkste manieren om beleggingsrisico’s te beperken.

3. Leg regelmatig geld in

Naast het gespreid beleggen is het ook erg verstandig om jouw geld regelmatig in delen in te leggen. Dit kan je gemakkelijk doen door bijvoorbeeld elke maand consistent een bepaald bedrag in te leggen. Door jouw geld regelmatig in delen in te leggen verminder je het risico dat je op een verkeerd moment je geld belegt. Door telkens een bedrag in te leggen verlaag je simpel weg je inkoopprijs waardoor de kans op eventuele verliezen aanzienlijk minder wordt.

Dit zijn een aantal algemene punten die ieder op zich bij zouden kunnen dragen aan het minimaliseren van het risico dat komt kijken bij beleggen. Door de bovenstaande punten zorgvuldig toe te passen kan het lopen van risico helaas niet helemaal vermeden worden, maar het kan gelukkig wel geminimaliseerd worden.

Tot slot

Je weet nu dat beleggen zonder risico onmogelijk is. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar die risico’s kunnen gemakkelijk geminimaliseerd worden. Ook voor mensen die extreem risicomijdend zijn kan beleggen er prima mee door. Het is alleen wel van belang dat je jouw risicobereidheid in kaart brengt, gespreid belegt & regelmatig inlegt, een langetermijnvisie hanteert en jouw persoonlijke- en financiële situatie up to date houdt.

*Aan de hand van dit artikel sporen wij niemand aan om te beginnen met beleggen. Dit artikel is niet geschreven met adviesdoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, fiscaal of juridisch) advies. Dit artikel dient puur voor het overbrengen van kennis en informatie. Thriven is dus niet aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van de artikelen.

Crypto nieuwsbrief

Marktupdates, gratis masterclasses en meer

Schrijf je in voor crypto marktupdates, prognoses en gratis masterclasses. Blijf daarmee op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang exclusieve aanbiedingen.

.
Crypto nieuwsbrief

Marktupdates, gratis masterclasses en meer

Schrijf je in voor crypto marktupdates, prognoses en gratis masterclasses. Blijf daarmee op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en aanbiedingen.

.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto algoritme trading

Crypto algoritme trading: Voordelen en nadelen

Lees over crypto algoritme trading en wat het is. Je leert ook over de voordelen en nadelen van crypto algoritme trading.
Beleggen in crypto

Beleggen in crypto: is dit het risico waard?

Lees over beleggen in crypto en de risico's van beleggen in crypto. Dit artikel bevat manieren om risico's te tackelen en kansen te grijpen.
Auto trading

Auto trading: Wat is het en hoe werkt het?

Lees over auto trading en hoe het werkt. Ontdek de voor- en nadelen van auto trading en ontvang tips om strategieën te beoordelen.