Beste crypto in 2023: Welke cryptomunt koop je dit jaar?

Beste crypto in 2023: Welke cryptomunt koop je dit jaar?

2023 Belooft veel kansen en uitdagingen voor crypto te geven. We zullen in dit artikel kijken naar de eigenschappen van verschillende cryptocurrency zodat jij kan bepalen of deze geschikt zijn voor je investeringsdoelstellingen. Hierin behandelen we Bitcoin, Ethereum en een breed scala aan andere cryptocurrencies. Met de informatie uit dit artikel kan je bepalen wat de beste crypto in 2023 voor jou. Maar let op, de cryptomarkt is niet zonder risico’s. Om deze risico’s te beheersen, laten we je kennismaken met strategieën om dit risico te beperken.

Inhoudsopgave

Hoe cryptocurrencies werken

Cryptocurrencies, digitale of virtuele valuta, maken gebruik van cryptografie voor de veiligheid en werken op gedecentraliseerde netwerken op basis van blockchain-technologie. Dit staat tegenover de traditionele valuta die worden gereguleerd door overheden en centrale banken.

Blockchain is het centrale element van cryptocurrencies, een gedistribueerd grootboek dat alle transacties via een netwerk van computers veilig registreert. Deze transacties worden veilig en transparant gevalideerd door nodes, gegroepeerd in blocks die in een chronologische keten zijn verbonden. Hier heeft de blockchain zijn naam aan te danken.

Cryptocurrencies vergemakkelijken peer-to-peer-transacties zonder tussenpersonen, waardoor veiligheid, transparantie en lagere kosten worden geboden. Ze zijn vaak programmeerbaar, waardoor ontwikkelaars smart contracts en gedecentraliseerde applicaties op hun blockchains kunnen creëren. De meest bekende cryptocurrency is Bitcoin, gecreëerd door een anonieme persoon of groep mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto in 2009. Sindsdien zijn er duizenden cryptocurrencies, vaak ‘altcoins’ genoemd, ontstaan. Elke altcoin heeft zijn unieke kenmerken en eigenschappen en use-cases.

In wezen hervormen cryptocurrencies het financiële landschap door een alternatieve, digitale vorm van geld aan te bieden die individuen meer controle geeft over hun financiën en transacties in de digitale wereld.

Beschikbare cryptocurrencies

De wereld van cryptocurrencies is enorm en divers en omvat verschillende categorieën digitale activa. Hier geven we een overzicht van de twee hoofdcategorieën: Bitcoin en Altcoins.

 1. Bitcoin: Bitcoin, in 2009 gecreëerd door Satoshi Nakamoto, is een baanbrekende cryptocurrency die bekend staat om zijn rol als digitale waardeopslag en ruilmiddel. Hier dient de blockchain als de infrastructuur.
 1. Altcoins: Altcoins, een afkorting van alternatieve coins, omvatten een breed scala aan cryptocurrencies buiten Bitcoin. Deze omvatten onder andere Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) en duizenden anderen. Elke altcoin heeft vaak zijn unieke kenmerken, gebruiksscenario’s en onderliggende technologieën. Sommigen willen de beperkingen van Bitcoin verbeteren, terwijl anderen geheel andere toepassingen verkennen, zoals smart contracts en gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Bitcoin domineert de cryptomarkt, maar altcoins bieden diverse opties met groeipotentieel. Het begrijpen van deze categorieën is cruciaal bij het kiezen van een de beste crypto in 2023.

Factoren voor het evalueren van cryptocurrencies

Bij het evalueren van cryptocurrencies voor investeringen is het van cruciaal belang om verschillende factoren in overweging te nemen die hun potentieel en geschiktheid voor je portefeuille kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke factoren die je moet beoordelen:

 1. Prijsgeschiedenis: de prijsgeschiedenis van een cryptocurrency biedt inzicht in de prestaties en volatiliteit uit het verleden. Het onderzoeken van prijsgrafieken helpt bij het identificeren van trends en potentiële prijscycli, wat helpt bij het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.
 1. Fundamentals: Als je de fundamentals van een cryptocurrency wilt begrijpen, moet je de onderliggende technologie, de use-case en het ontwikkelingsteam beoordelen. Cryptocurrencies met robuuste blockchain-technologie, duidelijk nut en actieve ontwikkeling worden bijvoorbeeld vaker als veelbelovender beschouwd.
 1. Handelsvolume: Liquiditeit is cruciaal op de cryptocurrency-markt, waarbij hogere handelsvolumes het kopen en verkopen vergemakkelijken zonder significante prijsschommelingen.
 1. Leeftijd en reputatie: De leeftijd van een cryptocurrency kan wijzen op de stabiliteit en acceptatie ervan. Gevestigde cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum hebben zich voor velen bewezen, terwijl nieuwere munten mogelijk grotere risico’s met zich meebrengen.
 1. Groeipotentieel: Analyseer het groeipotentieel van een cryptocurrency door de adoptie, partnerschappen en toekomstige ontwikkelingen ervan te onderzoeken. Zoek naar munten met toepassingen in de echte wereld en een duidelijk pad naar uitbreiding.
 1. Marktkapitalisatie: Market cap is de totale waarde van een cryptocurrency in omloop. Het kan je een idee geven van de relatieve omvang van een munt op de markt. Munten met een hogere marktkapitalisatie hebben vaak meer stabiliteit.

Overige factoren

 1. Regelgeving: Houd regelgeving in de cryptowereld nauw in de gaten. Regelgeving kan van invloed zijn op de acceptatie en legaliteit van specifieke cryptocurrencies.
 1. Community- en sociaal sentiment: Een sterke en actieve community kan bijdragen aan het succes van een cryptocurrency. Houd sociale media, forums en nieuws in de gaten om het sentiment rond een munt te peilen.
 1. Beveiliging: Beoordeel de beveiligingskenmerken van een cryptocurrency. Munten met robuuste beveiligingsmaatregelen zijn minder gevoelig voor hacks en kwetsbaarheden.
 1. Nut en gebruiksscenario: Overweeg of de cryptocurrency een praktisch doel dient. Sommige munten zijn ontworpen voor peer-to-peer-betalingen, terwijl andere zich richten op smart contracts, privacy of specifieke industrieën.
 1. Schaarste en inflatie: voor munten als Bitcoin is schaarste een kritische factor. Als je factoren zoals het maximale aanbod en het inflatiepercentage begrijpt, kunt je de waarde op de lange termijn beoordelen.

Door deze factoren zorgvuldig te evalueren en grondig onderzoek uit te voeren, kan je weloverwogen beslissingen nemen wat de beste crypto in 2023 voor jou is. Vergeet niet dat het diversifiëren van je bezit over verschillende soorten cryptocurrencies kan helpen de risico’s te beheersen.

Het selecteren van de juiste cryptocurrency

Het kiezen van de juiste cryptocurrency sluit aan bij je doelen en risicotolerantie. Hier is een beknopte handleiding:

 1. Definieer doelen: verduidelijk je beleggingsdoelstellingen, rekening houdend met groei, winst of diversificatie.
 2. Beoordeel het risico: Evalueer je comfort met de volatiliteit van crypto; Gevestigde opties zoals Bitcoin brengen een lager risico met zich mee.
 3. Onderzoek: Duik diep in cryptocurrencies, hun technologie, teams en marktdynamiek.
 4. Diversifieer: spreid het risico door in verschillende cryptotypen te beleggen.
 5. Blijf op de hoogte: volg crypto-nieuws, trends en regelgeving voor tijdige beslissingen.
 6. Denk op de lange termijn: geloof in de technologie van een crypto die bestand is tegen prijsschommelingen.
 7. Controleer het nut: Zorg ervoor dat de crypto echte problemen aanpakt.
 8. Vraag advies: Raadpleeg deskundigen of adviseurs als je twijfelt.
 9. Begin klein: begin met een bescheiden investering, die toeneemt naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt.

Pas je strategie aan je unieke situatie aan en blijf gedisciplineerd voor zelfverzekerde crypto-investeringen.

Beste crypto in 2023

Bitcoin: een overtuigende keuze in 2023

Waarom Bitcoin een topkeuze blijft voor beleggers:

 1. Bewezen geschiedenis: Sinds 2009 heeft Bitcoin een opmerkelijke prijsbestendigheid getoond, waaronder een recordhoogte in 2021, waarmee het zichzelf heeft gevestigd als vertrouwde waardeopslag.
 2. Solide fundamenten: Met een veilige en onveranderlijke gedecentraliseerde blockchain en een beperkt aanbod van 21 miljoen munten biedt Bitcoin schaarste en potentiële waardegroei op de lange termijn.
 3. Hoge liquiditeit: Bitcoin is consistent toonaangevend wat betreft handelsvolume, waardoor koop- en verkoopgemak wordt gegarandeerd en de risico’s voor prijsmanipulatie worden verminderd.
 4. Aankomende halvering: De halvering in 2024, waarbij de nieuwe Bitcoin-productie wordt teruggedrongen, hangt historisch gezien samen met prijsstijgingen, waardoor het een jaar van anticipatie is.
 5. Mondiale acceptatie: Bitcoin wordt algemeen aanvaard voor waardeopslag en de toenemende adoptie ervan vergroot de legitimiteit en het nut ervan.
 6. Waardeopslag: gezien als een bescherming tegen inflatie en onzekerheid, democratiseert de digitale toegankelijkheid van Bitcoin de opslag van waarde.
 7. Institutioneel belang: De groeiende institutionele betrokkenheid van bedrijven en financiële instellingen duidt op een bredere acceptatie en potentiële prijsgroei.

Hoewel de historische prestaties, de sterke fundamenten en de aankomende gebeurtenissen van Bitcoin het tot een veelbelovende investering voor 2023 maken, moet je rekening houden met je risicotolerantie en doelstellingen voordat je het in je portefeuille opneemt.

Ethereum

Ethereum (ETH) is een prominente cryptocurrency in de blockchain space. Dit is waarom het een interessante investering in 2023 kan zijn:

 1. Bewezen prijsgeschiedenis: de sterke prijsgroei en marktpositie van Ethereum maken het een aantrekkelijke optie.
 2. Hoger beloningspotentieel: het biedt grotere beloningen, maar brengt een hoger risico met zich mee vanwege opmerkelijke prijsstijgingen.
 3. Sterke fundamenten: de robuuste blockchain van Ethereum ondersteunt dApps en populaire smart contracts.
 4. Ethereum 2.0: Deze upgrade belooft schaalbaarheid en duurzaamheid met een verschuiving naar PoS.
 5. Token Burning: EIP-1559 vergroot de schaarste en potentiële waarde.
 6. Levensduur: Ethereum bestaat sinds 2015, wat meer stabiliteit betekent ten opzicht van de meeste andere altcoins.
 7. DeFi en NFT’s: Toonaangevende DeFi- en NFT-sectoren stimuleren innovatie.
 8. Actieve community: Een levendige comunity en ontwikkelaarsbasis zorgen voor voortdurende groei.

Overweeg Ethereum voor portefeuillediversificatie in 2023, maar houd rekening met de hogere volatiliteit ervan en beoordeel je risicotolerantie.

Automatisch beleggen in crypto?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Welke cryptocurrencies 2023
Beste crypto in 2023

Automatisch beleggen in crypto?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Andere Altcoins

Naast Bitcoin en Ethereum bestaat er een divers universum van alternatieve cryptocurrencies, vaak Altcoins genoemd. Deze digitale activa bieden unieke kansen en uitdagingen voor beleggers in 2023:

 1. High risk, high reward: Altcoins staan bekend om hun potentieel om substantiële rendementen op te leveren, die soms die van Bitcoin en Ethereum overtreffen. Dit brengt echter een evenredig risico met zich mee. Veel Altcoins missen het bewezen trackrecord en de stabiliteit om de beste crypto in 2023 te worden.
 2. Beperkte prijsgeschiedenis: De meeste Altcoins hebben geen lange prijsgeschiedenis, waardoor het een uitdaging is om hun prestaties en potentieel te beoordelen. Beleggers in deze activa moeten sterk vertrouwen op het marktsentiment en de beloften van projectteams.
 3. Uiteenlopende fundamentals: Altcoins hebben sterk uiteenlopende fundamentals. Terwijl sommige zijn gebouwd op robuuste technologie met duidelijke gebruiksscenario’s, worden andere voornamelijk gedreven door speculatieve interesse. Grondig onderzoek is essentieel om ze van elkaar te kunnen onderscheiden.
 4. Laag volume en liquiditeit: Veel Altcoins hebben te kampen met lage handelsvolumes en liquiditeit, waardoor het moeilijker wordt om aanzienlijke hoeveelheden te kopen of verkopen zonder de marktprijs te beïnvloeden. Dit kan uitglijden en verhoogde risico’s tot gevolg hebben.
 5. Kort bestaan: Sommige Altcoins hebben een korte levensduur op de cryptomarkt. Ze kunnen snel stijgen, maar net zo snel verdwijnen als gevolg van concurrentie of gebrek aan adoptie.
 6. Veelbelovende mogelijkheden: Ondanks de uitdagingen introduceren Altcoins vaak innovatieve concepten en technologieën. Sommige zijn bedoeld om specifieke problemen of niches binnen de crypto-space aan te pakken en unieke investeringskansen aan te bieden.

Let op de risico’s

Beleggen in crypto zoals Altcoins kan lucratief zijn, maar het vereist een hoge mate van toewijding en de bereidheid om grotere volatiliteit en onzekerheid te accepteren. Vanwege hun speculatieve aard zijn ze het meest geschikt voor ervaren beleggers die zorgvuldig door dit complexe landschap kunnen navigeren. Zoals bij elke belegging zijn diversificatie en risicobeheer cruciaal bij het overwegen van Altcoins in je portefeuille. Neem dit altijd mee bij het bepalen van de beste crypto in 2023 voor jou.

Waar kan je cryptocurrency kopen in 2023

In 2023 biedt de cryptocurrency-markt verschillende platforms voor het kopen van digitale activa. Hier is een beknopt overzicht:

 • Gevestigde crypto-exchanges: Platforms zoals Coinbase, Binance, Bybit, Kraken en Bitstamp blijven populair en bieden een breed scala aan cryptocurrencies en sterke beveiliging.

Benieuwd wat de goedkoopste crypto exchange is? Lees ons uitgebreide vergelijkingsartikel om te weten waar je crypto het goedkoopst kunt kopen en verkopen.

 • Peer-to-Peer (P2P)-opties: P2P-platforms zoals LocalBitcoins en Paxful faciliteren directe transacties tussen gebruikers en bieden flexibiliteit en betalingskeuzes.
 • Gedecentraliseerde beurzen (DEX’s): DEX’s zoals Uniswap en SushiSwap bieden gebruikersgestuurde handel zonder tussenpersonen, waarbij privacy en veiligheid voorop staan.
 • Wallet-apps: Apps zoals Exodus, Trust Wallet en Atomic Wallet slaan cryptocurrencies veilig op en maken in-app-exchange mogelijk voor je gemak.
 • Brokerage services: Diensten zoals eToro en Robinhood vereenvoudigen investeringen in cryptocurrency, waardoor ze beginnersvriendelijk worden.
 • Lokale oplossingen: Afhankelijk van je locatie kunnen lokale uitwisselingen of OTC-diensten unieke voordelen bieden, zoals taalondersteuning of lagere kosten.

Houd bij het selecteren van een platform rekening met beveiliging, kosten, beschikbare cryptocurrencies en je ervaringsniveau. Geef prioriteit aan beveiliging en voer grondig onderzoek uit voordat je aanzienlijke investeringen doet.

Risico’s beheersen bij investeringen in cryptocurrency

Investeringen in cryptovaluta bieden aanzienlijke kansen naast de inherente risico’s. Effectief risicobeheer is essentieel in de volatiele crypto-space. Hier leest je hoe je het moet doen:

 1. Marktvolatiliteit: Crypto’s zijn zeer volatiel. Dit kan je beheersen door gebruik te maken van Dollar Cost Averaging (DCA). DCA omvat consistente, vaste investeringen, ongeacht de marktomstandigheden, waardoor de impact van prijsschommelingen wordt verminderd.
 2. Gebrek aan regulering: Crypto’s ontberen regulering, wat frauderisico’s met zich meebrengt. Beperk dit door uitgebreid onderzoek te doen en vast te houden aan gerenommeerde crypto-exchanges en transparante projecten.
 3. Beveiligingsproblemen: Bescherm je tegen hacking met krachtige beveiligingspraktijken zoals hardware wallets, tweefactorauthenticatie en gerenommeerde wallet-apps.
 4. Gebrek aan begrip: investeer met kennis. Leer meer over activa, blockchain-technologie en de crypto-space.
 5. Wijzigingen in de regelgeving: Blijf op de hoogte van veranderende regelgeving en pas je strategie eventueel aan.
 6. Emotioneel handelen: Creëer een duidelijk plan met vooraf gedefinieerde entry- en exitpunten om emotionele besluitvorming te voorkomen.
 7. Diversificatie: Spreid het risico door je cryptoportefeuille te diversifiëren.

Investeringen in cryptovaluta brengen risico’s met zich mee, maar verstandige planning en risicobeheer kunnen je helpen door deze dynamische markt te navigeren en tegelijkertijd rationele investeringsbeslissingen te nemen.

Verkopen van crypto investeringen

Weten wanneer je moet verkopen met crypto-investeringen is net zo belangrijk als weten wanneer je moet kopen. Verkopen speelt een cruciale rol bij het veiligstellen van investeringen en het realiseren van winst. Dit is waarom het belangrijk is:

 1. Winsten vastleggen: door op het juiste moment te verkopen, worden je winsten vastgelegd en worden gemiste kansen of verliezen als gevolg van volatiele prijzen voorkomen.
 2. Risicobeheer: Verkopen beperkt potentiële verliezen in een neerwaartse trend, waardoor het risico wordt verminderd in vergelijking met het aanhouden van afnemende activa.
 3. Kapitaalallocatie: Verkopen levert kapitaal op voor diversificatie of herinvestering in andere activa, waardoor het risico wordt gespreid en het rendement wordt verbeterd.
 4. Emotiebeheersing: een vooraf gedefinieerde verkoopstrategie helpt emotionele reacties te overwinnen en zorgt voor rationele beslissingen.
 5. Doelen behalen: Verkopen sluit aan bij je financiële doelstellingen, ongeacht of je dat doet om vermogen op te bouwen, of specifieke mijlpalen te behalen.

Dollar Cost Averaging oplossing

In de dynamische wereld van het beleggen in cryptocurrency komt de Smart Dollar Cost Averaging (SDCA)-oplossing naar voren als een strategische aanpak om de uitdagingen van het timen van je investeringen en het beheersen van verkooprisico’s aan te pakken. In tegenstelling tot traditionele Dollar Cost Averaging (DCA) combineert SDCA de kracht van periodiek beleggen met een intelligente trading strategie.

SDCA werkt als een trendvolgende strategie, waarbij gebruik wordt gemaakt van markttrends om je beleggingen te optimaliseren. Het houdt niet alleen rekening met wanneer te kopen, maar ook wanneer te verkopen, waardoor het een alomvattende handelsstrategie is in plaats van alleen maar een investeringsplan. Door je aankopen en verkopen af te stemmen op markttrends, streeft SDCA ernaar je rendement te verbeteren en tegelijkertijd de risico’s te beperken.

Met zijn geautomatiseerde koop- en verkoopproces biedt SDCA een gedisciplineerde, stressvrije benadering van investeringen in cryptocurrency. Het stelt je in staat regelmatig te beleggen, je aan je financiële langetermijndoelstellingen te houden en emotionele besluitvorming te verminderen. Dit terwijl de strategie zich tegelijkertijd kan aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden.

SDCA biedt het potentieel voor verbeterde prestaties en risicobeheer in de steeds veranderende crypto-space.

Benieuwd naar andere automatische oplossingen? Lees hier over de beste crypto trading bot in 2023.

Conclusie

Terwijl we ons verdiepen in de fascinerende wereld van investeringen in cryptocurrency in 2023, wordt het duidelijk dat het maken van weloverwogen keuzes van het grootste belang is. We hebben de fundamentele aspecten onderzocht, van het begrijpen van cryptocurrencies tot het beoordelen van hun potentieel, en hebben ons zelfs verdiept in specifieke opties zoals Bitcoin, Ethereum en andere Altcoins.

Op basis van onze analyse wordt de beste crypto in 2023 gevormd door een combinatie van bewezen geschiedenis, sterke fundamenten en langetermijnpotentieel. In deze context onderscheiden Bitcoin en Ethereum zich als geduchte kanshebbers, met solide trackrecords en opwindende ontwikkelingen aan de horizon. Voor degenen die bereid zijn een hoger risico te omarmen voor potentieel grotere beloningen, bieden verschillende Altcoins unieke kansen, zij het met de bijbehorende onzekerheden.

Bovendien is het van groot belang waar je cryptocurrencies koopt. Maak gebruik van gerenommeerde beurzen en platforms, op basis van de inzichten uit ons artikel over de goedkoopste crypto exchange.

Ten slotte zijn het herkennen en beheren van risico’s door middel van strategieën als Dollar Cost Averaging (DCA) en Smart Dollar Cost Averaging (SDCA) cruciale elementen van een succesvol crypto-investeringstraject.

In dit steeds veranderende cryptowereld zal het kiezen van de juiste crypto-activa, platforms en investeringsstrategieën je kompas zijn om door de volatiele cryptocurrency-markt van 2023 te navigeren.

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Goedkoopste crypto exchange
Goedkoopste crypto exchange

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.