Bitcoin en Stablecoin handelen: Hoe verschilt het?

Bitcoin en Stablecoin handelen: Hoe verschilt het?

In dit artikel wordt er ingegaan op het investeren aan de hand van ons Bitcoin-algoritme en ons USDT-algoritme. Ons Bitcoin-algoritme handelt vanuit de cryptovaluta Bitcoin en ons USDT-algoritme handelt vanuit een Stablecoin. Maar wat houdt crypto traden vanuit deze coins in en hoe gaat het in z’n werking? Wat is het verschil tussen deze twee algoritmes en welke past beter bij jou? In dit artikel schetsen wij duidelijkheid rondom dit onderwerp.

Inhoudsopgave

Wat zijn cryptovaluta’s?

Cryptovaluta’s kunnen worden gezien als een digitaal betalingssysteem. Dit betalingssysteem is niet afhankelijk van banken of een andere tussenpersoon voor de verificatie van transacties. Het betreft een systeem waarmee iedereen betalingen kan versturen en ontvangen. De koers van een cryptovaluta wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijs van deze munten hangt nauw samen met het vertrouwen erin. Bitcoin wordt gezien als de originele cryptovaluta, de alternatieve munten of tokens worden altcoins genoemd. De cryptovaluta’s zijn onder te verdelen in twee categorieën, namelijk: coins & tokens.

  • Coins zijn digitale assets die eigen zijn aan hun blockchain. Voorbeelden van munten zijn Bitcoin, Ether, XRP en Litecoin. Hiervan vallen Ether, XRP en Litecoin dus onder de term altcoins en Bitcoin onder de term originele munten.
  • Tokens worden gemaakt op een bestaande blockchain. Voorbeelden hiervan zijn de tokens die op een Ethereum-platform zijn gebouwd met behulp van smart contracts, ook wel ERC-20-tokens genoemd.

Wat is een Stablecoin?

Een Stablecoin is een cryptomunt die gelinkt is aan een valuta, zoals de Euro of Dollar. De bekendste Stablecoin is Tether, een coin die de waarde van de Dollar 1-op-1 nabootst. Dit soort munten zijn gekoppeld aan een vaste wisselkoers en bieden een stabiele waarde ten opzichte van bekende valuta.

Wat is het verschil tussen handelen vanuit Bitcoin en handelen vanuit een Stablecoin?

We hebben hierboven kort een beeld geschetst over cryptovaluta’s en Stablecoins. Stablecoins zijn, zoals hierboven genoemd, net iets anders dan andere cryptovaluta’s. Het verschil tussen cryptovaluta’s zoals de Bitcoin en een Stablecoin, is dat een Stablecoin als het ware stabiel is, en niet steeds fluctueert in Fiat waarde.

Maar zit er ook een verschil in crypto traden vanuit Bitcoin trading en het handelen vanuit een Stablecoin? Ja, zeker. In het geval dat je handelt vanuit ons Bitcoin-algoritme heb je te maken met Bitcoin als je basepair, waarmee je handelt tegenover USD. Dit houdt in dat je altijd handelt vanuit de Bitcoin, waardoor je blootgesteld wordt aan de koersschommelingen van deze coin. Het is dan ook je doel om aan de hand van long en short contracten meer Bitcoins te vergaren.

In het geval dat je handelt vanuit ons USDT-algoritme heb je te maken met een Stablecoin als basepair, waarmee je handelt tegenover de Bitcoin. Dit houdt in dat je altijd handelt vanuit de Stablecoin, waardoor je niet blootgesteld wordt aan de fluctuaties van de Bitcoin. Hierbij heb je als doel om, aan de hand van de volatiliteit van de Bitcoin, meer Stablecoins (USDT) te vergaren.

Welke manier van handelen past beter bij jou?

Als je niet blootgesteld wil worden aan de koersschommelingen van de Bitcoin, dan kan het USDT-algoritme als een goed alternatief dienen. Bij het USDT-algoritme gaat het namelijk enkel om je handelswinsten in Stablecoin, zonder dat je handelsbalans fluctueert door eventuele stijgingen of dalingen van de Bitcoin.

Bij het Bitcoin-algoritme zit het iets anders in elkaar. Bij de Bitcoin-strategie zal je handelsbalans wel mee schommelen met eventuele stijgingen of dalingen van de Bitcoin. De handelswinsten werken hier wel als een soort verdubbelaar. Er komt meer risico bij kijken maar ook het rendement kan hoger uitvallen. Houd er echter wel rekening mee dat het twee kanten op kan gaan -dalen of stijgen-, en het dus niet altijd in jouw voordeel kan werken.

Periodiek beleggen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Bitcoin en Stablecoin
Bitcoin en Stablecoin

Periodiek beleggen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Praktijkvoorbeeld

Mark en Fatima willen allebei beginnen met handelen aan de hand één van de algoritmes van Thriven. Wel hebben ze beide een heel ander beleggingsdoel en een uiteenlopende risicobereidheid.

Mark is erg risicomijdend en vindt handelen een hele grote en enge stap. Wel is hij ervan bewust dat hij iets moet doen. Negatieve rente in combinatie met de inflatie maken sparen op een reguliere bankrekening verlieslijdend. Mark wil zijn kapitaal veilig stellen en neemt genoegen met de handelswinsten in eurowaarde. Handelen vanuit het USDT-algoritme zou dus een goede keuze voor Mark kunnen zijn.

Fatima daarentegen is minder risicomijdend en gelooft in de lange termijn stijging van de Bitcoin. Fatima is ervan bewust dat het handelen met het Bitcoin-algoritme meer risico’s met zich mee kan brengen dan het handelen met het USDT-algoritme. Toch kiest Fatima voor het Bitcoin-algoritme, omdat het haar doel is om meer Bitcoins te vergaren. Fatima neemt niet alleen genoegen met handelswinsten in eurowaarde en wil meer Bitcoins om te kunnen profiteren van de verdubbelaar.

Conclusie

De keuze voor een algoritme hangt dus erg af van jouw risicobereidheid en beleggingsdoel. Het USDT-algoritme kan een goede keuze zijn als je risicomijdend bent, een middel zoekt om je kapitaal mee veilig te stellen en genoegen neemt met handelswinsten in eurowaarde. Geloof je in de lange termijn stijging van crypto en ben je bereid iets meer risico te nemen voor een eventueel hoger rendement, dan past het Bitcoin-algoritme mogelijk beter bij jou.

*Aan de hand van dit artikel sporen wij niemand aan om te beginnen met beleggen. Dit artikel is niet geschreven met adviesdoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, fiscaal of juridisch) advies. Dit artikel dient puur voor het overbrengen van kennis en informatie. Thriven is dus niet aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van de artikelen.

**Let op: Beleggen in een Stablecoin brengt ook risico’s met zich mee, omdat dit een cryptocurrency blijft. Houd daar als belegger rekening mee.

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Crypto handel
Crypto handel

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.