Bitcoin mining en crypto mining: Hoe werkt het?

Bitcoin mining en crypto mining: Hoe werkt het?

In dit artikel wordt er ingegaan op de term Bitcoin mining en crypto mining. Wat houdt dit proces precies in, hoe gaat dit proces in zijn werking en hoe kan je dit proces toepassen? In dit artikel beantwoorden wij al deze vragen en verschaffen wij een hoop duidelijkheid omtrent dit proces.

Inhoudsopgave

Wat is Bitcoin Mining?

Bitcoin mining is het proces van het verifiëren, opslaan en beveiligen van Bitcoin transacties die worden vastgelegd in een digitaal grootboek dat bekend staat als de Blockchain. In dit proces worden er ook nieuwe Bitcoins gemaakt.

Crypto Mining

Een crypto miner is een computer (node) die door mensen wordt bediend. In de Blockchain worden de transacties geverifieerd door Bitcoin-gebruikers. Dit zijn gebruikers die deel uitmaken van het crypto netwerk, ook wel crypto miners genoemd. Het zijn als het ware krachtige computers die constant hun rekenkracht gebruiken om transacties te verifiëren en het crypto netwerk te beveiligen.

Het gebruik maken van rekenkracht kost geld, denk hierbij aan elektriciteitskosten en de hardware kosten. De miners doen dit proces echter niet gratis – ze ontvangen een beloning voor hun werk in de vorm van een nieuw gecreëerde Bitcoin.

Aan de hand van het Bitcoin-mining proces kunnen er nieuwe Bitcoins gecreëerd worden. Verderop in dit artikel zal dit proces duidelijker beschreven worden.

Periodiek beleggen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Bitcoin mining
Bitcoin mining

Periodiek sparen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Hoe werkt Bitcoin Mining?

Om Bitcoins te kunnen minen hoef je enkel een krachtige computer te bezitten en een Bitcoin Mining Software te installeren daarop. Vanaf dat moment is het een kwestie van een automatisch proces.

Bij het Bitcoin minen houden alle miners alle transacties bij die in het verleden hebben plaatsgevonden. Wanneer je een Bitcoin verstuurd hebt kunnen alle Bitcoin miners in hun ‘oude transactiedatabase’ controleren of je wel of niet de eigenaar bent van de Bitcoin die je hebt verstuurd. Het zou namelijk niet zo moeten zijn dat een persoon Bitcoins ergens heen kan sturen die niet in zijn bezit zijn.

Als de verzender dus niet in het bezit blijkt te zijn van die desbetreffende Bitcoins dan houdt dat dus in dat de transactie niet geverifieerd wordt en de aankoop dus niet kan plaatsvinden.

Wat is een Blockchain?

Het woord Blockchain bevat onder andere het woordje ‘Block’. Dit is een heel belangrijk woord als het gaat om het mining proces.

Bitcoin-transacties worden continu verzonden. Deze transacties worden in groepen -die ook wel ‘blokken’ worden genoemd- gevormd. De miner heeft de taak om deze groepen transacties te verifiëren, daarom moet de miner de transacties valideren voordat ze verzonden worden.

Nadat een blok (groep) geverifieerd is dient deze toegevoegd te worden aan de blokken die al reeds geverifieerd waren. Dit zorgt uiteindelijk voor een soort ketting van allemaal geverifieerde blokken. Hier komt dus ook de naar Blockchain vandaan: blokken die met elkaar verbonden zijn als een soort ketting.

Praktijkvoorbeeld

Stel je voor dat je een nieuwe koelkast wilt kopen en daarvoor gebruik wilt maken van Bitcoins. Als de koelkast €250 zou kosten, zou het -op het moment van schrijven- 0,0053 Bitcoins waard zijn. Op het moment dat je de koelkast koopt zijn er wereldwijd een tal van mensen die ook een aankoop doen aan de hand van Bitcoins.

De mining nodes worden op de hoogte gesteld op het moment dat de desbetreffende Bitcoin transactie plaatsvindt.

Op dat moment is het dus van essentieel belang voor je aankoop dat de transactie wordt goedgekeurd door de miner. Als de transactie niet wordt goedgekeurd dan kun je de koelkast ook niet meenemen naar huis, waardoor je het moet doen met pizza’s bestellen.

Het is erg belangrijk hoe zo’n transactie nou geverifieerd wordt. Bitcoin miners gebruiken een Bitcoin mining-software die ingewikkelde wiskundige formules kan oplossen. Deze software kan je zien net zoals een computersoftware die een complexe Sudoku-puzzel oplost. Elk blok met verschillende transacties bezit weer zijn eigen puzzel die opgelost dient te worden.

Alle miners over de hele wereld proberen als eerste een specifieke puzzel op te lossen. De miner die de puzzel als eerst oplost ontvangt een beloning, namelijk; Bitcoins.

De eerste crypto miner die de puzzel oplost -laten we die miner in dit geval Amir noemen- vertelt de rest van de nodes dat hij de puzzel heeft opgelost. De andere crypto miners controleren dan of de oplossing van Amir daadwerkelijk klopt. Als 51% of meer dan 51% het eens is met de oplossing van Amir, dan wordt de transactie van 0,0053 Bitcoins geverifieerd en verzonden. Amir zal dan vervolgens ook de rest van de transacties binnen het blok verifiëren. Na dit proces is je transactie voltooid en kan je genieten van je koelkast.

Automatisch

Een proces dat aanvankelijk ingewikkeld leek is aan de hand hiervan een heel stuk tastbaarder geworden. Zo blijkt ook dat iemand die crypto wil minen niet per se zelf de puzzels hoeft op te lossen of goed hoeft te zijn in wiskunde. De desbetreffende persoon hoeft in principe alleen een krachtige computer te bezitten en de Bitcoin Mining Software daarop te installeren. Vanaf dat moment is het een kwestie van een geheel automatisch proces.

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Crypto handel
Crypto handel

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.