Crypto staking: Werkt crypto staken?

Crypto staking: Werkt crypto staken?

Je zal regelmatig horen over crypto staking als je in cryptocurrencies investeert. Veel cryptocurrencies gebruiken staken om transacties te verifiëren en deelnemers in staat te stellen te profiteren van de crypto die zij bezitten. Vooral omdat bepaalde cryptocurrencies hoge rentetarieven bieden voor staking, kan staken een interessante manier zijn om cryptocurrency te gebruiken voor het genereren van passief inkomen. Er zijn echter ook tal van risico’s verbonden aan crypto staking. Het is van cruciaal belang om volledig te begrijpen hoe crypto staken werkt voordat je begint. Maar wat is crypto staken precies en werkt dit om meer geld te verdienen?

Inhoudsopgave

Wat is crypto staking

Het staken van cryptocurrency houdt in dat je jouw crypto-activa gebruikt om transacties te bevestigen en een blockchain-netwerk te onderhouden. Het werkt met cryptocurrencies die transacties afhandelen met behulp van de proof-of-stake. In vergelijking met het oorspronkelijke proof-of-work is dit een energiezuinigere optie. Crypto mining apparaten die rekenkracht gebruiken om wiskundige problemen op te lossen, zijn nodig voor proof-of-work.

Het proces van het vasthouden van crypto-activa in een gespecialiseerde wallet om de werking van een blockchain-netwerk te ondersteunen, wordt crypto staking genoemd. Munten of tokens die zijn ingezet, worden gebruikt om transacties te valideren die plaatsvinden op een bepaalde blockchain. Gebruikers die hun crypto inzetten, worden daarvoor beloond. Het functioneert op een manier die analoog is aan mining; in plaats van gebruik te maken van computing power, kunnen gebruikers echter beloningen ontvangen door hun crypto alleen in een elektronische wallet te bewaren.

Gebruikers die hun munten op een blockchain-netwerk inzetten, krijgen doorgaans het recht om te stemmen over belangrijke beslissingen die van invloed zijn op het netwerk. Dit maakt staking tot een extra methode om deel te nemen aan het beheer van een blockchain-netwerk. Het uitzetten van cryptocurrencies komt steeds vaker voor, aangezien een toenemend aantal cryptocurrency-projecten beloningen bieden aan houders als een stimulans om de netwerken van deze projecten te ondersteunen.

Waarom kiest men voor crypto staking

Staking kan soms resulteren in zeer lucratieve uitbetalingen, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor investeerders in cryptocurrency. Je cryptocurrency-activa kan worden gebruikt door middel van staking om op een hands-off manier geld voor je te genereren zonder dat je enige actieve arbeid hoeft te verrichten.

Crypto staking verschilt van andere vormen van passieve vermogensopbouw, zoals automatisch handelen of lending, omdat het vereist dat de gebruiker actief deelneemt aan netwerkactiviteiten. Dit betekent dat gebruikers een bepaald aantal munten of tokens moeten hebben om in te zetten, en bereid moet zijn om dat geld voor een bepaalde periode vast te leggen.

Mislukte crypto staking platforms

Hoewel de opkomst van crypto-staking-platforms het gemakkelijker heeft gemaakt om beloningen te verdienen met cryptocurrency, zijn er de afgelopen jaren enkele opmerkelijke mislukkingen geweest. In 2022 gingen Celsius Network, Voyager Digital Ltd. en Luna/UST allemaal failliet vanwege financiële problemen.

De faillissementen werden voornamelijk veroorzaakt door onhoudbare bedrijfsmodellen die vertrouwden op het aanbieden van hoogrentende beloningen voor crypto staken. De meeste van deze bedrijven moesten hun activiteiten stopzetten doordat ze risicovolle investeringen met het geld van klanten deden en niet genoeg cashflow genereerde uit de vergoedingen die ze in rekening brachten voor het leveren van crypto of Bitcoin staking services.

Bovendien droegen andere factoren bij aan hun ondergang, zoals slecht beheer, gebrek aan goede risicobeperkende strategieën en het niet focussen op lange termijn duurzaamheid.

Deze mislukkingen hebben duidelijk gemaakt dat gebruikers waakzamer moeten zijn als het gaat om cryptocurrency staking platforms en hoe belangrijk het is om een betrouwbare provider te kiezen. Als je crypto beheert en wil staken, moet je elk mogelijk cryptocurrency staking platform grondig onderzoeken voordat je geld investeert. Door dit te doen, kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van frauduleuze platforms die hun cryptovaluta verliezen door onvoorziene omstandigheden.

Crypto staken

Kansen bij crypto staking

Crypto staking kan een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een passieve bron van inkomsten.

 • Door te staken in crypto-activa, heb je het potentieel om een regelmatige winst te maken door simpelweg de munten vast te houden. Bovendien kan je met crypto staking deelnemen aan de cryptocurrency-markt zonder actief te hoeven handelen.
 • Beleggers kunnen profiteren door crypto te verdienen als beloning voor het valideren van transacties op het blockchain-netwerk. Dit is een van de belangrijkste voordelen van crypto of Bitcoin staking, omdat het een manier biedt om passief inkomen te genereren met minimale inspanning.
 • Staking helpt ook de blockchain-projecten die je ondersteunt door hun effectiviteit en veiligheid te verbeteren. Je kunt de beveiliging en transactieverwerkingscapaciteit van de blockchain vergroten door een deel van je geld in te zetten.
 • Ten slotte is crypto staken een manier om de soorten beleggingen in je portefeuille te diversifiëren. Naast buy-and-hold of handelen kan staken daarmee een aanvulling zijn.

Risico’s bij crypto staking

 • Niet je keys, niet je crypto: Crypto staking vereist dat gebruikers hun digitale activa op een platform van derden deponeren, wat het risico met zich meebrengt het geld te verliezen als het niet correct wordt beheerd.
 • Faillissement: Elk platform waaraan een gebruiker zijn geld toevertrouwt kan failliet gaan, wat betekent dat de gebruiker al zijn ingezette digitale activa kan verliezen.
 • Volatiliteit in onderliggende cryptovaluta: De waarde van de ingezette crypto kan variëren als gevolg van marktvolatiliteit, resulterend in verliezen als de prijs te veel daalt.
 • Onvoorziene gebeurtenissen: Staking op bepaalde platforms kan verborgen kosten of risico’s met zich meebrengen die mogelijk pas bekend worden als het te laat is.
 • Beveiliging: Staking-platforms kunnen verschillende beveiligingsbedreigingen overkomen, zoals hacking en DDOS-aanvallen, wat kan leiden tot verlies van geld als het platform zichzelf niet kan beschermen.
 • Regelgeving: Regelgeving rond crypto of Bitcoin staking is nog steeds in ontwikkeling en gebruikers kunnen te maken krijgen met onverwachte regelgeving of juridische stappen.
 • Liquiditeit: Staking op bepaalde platforms kan de mogelijkheid van de gebruiker om toegang te krijgen tot zijn geld beperken totdat een bepaalde periode is verstreken, wat resulteert in illiquiditeit.
 • Verliezen door technische problemen: Technische problemen met het platform kunnen ertoe leiden dat gebruikers verliezen lijden als gevolg van slecht functionerende software of hardware.

Is crypto staking de moeite waard

Niet iedereen kiest voor crypto staking. Overweeg deze vragen voordat je jouw crypto inzet.

Meer informatie via een intake?

Plan een vrijblijvende intake met Meyade van 15 minuten en kom meer te weten over de mogelijkheden bij Thriven.

Crypto staking
Crypto staken

Meer informatie via een intake?

Plan een vrijblijvende intake met Meyade van 15 minuten en kom meer te weten over de mogelijkheden bij Thriven.

Heb je gestakede cryptocurrency nodig?

Crypto staking kan inhouden dat je jouw activa voor een bepaalde tijd in bewaring geeft en ze niet kunt verkopen of verhandelen. Als je je crypto snel zou willen verplaatsen, lees dan de voorwaarden voordat je deze staked.

Cryptocurrency is volatiel. Crypto-staking kan voorspelbaarheid van het investeringsrendement bieden. Echter, als de marktwaarde van je cryptocurrency met meer dan 40% daalt terwijl je deze staked, zijn de winsten misschien niet zo aantrekkelijk.

Geloof je in de onderliggende crypto?

Of je jouw cryptocurrency staked, kan afhangen van je vertrouwen in de waarde van de coin of token op lange termijn.

Als je in de waarde van Ethereum gelooft, hebben dagelijkse prijsschommelingen mogelijk geen invloed op je wens om te verkopen. Staking kan de investering van Bitcoin of Ethereum op de lange termijn meer waarde geven.

Heb je alternatieven voor passief inkomen overwogen?

Na een initiële investering kan crypto-staking passief inkomen genereren zonder dagelijks werk te verrichten. Staking is misschien een goede optie voor sommige investeerders in cryptocurrency, maar er zijn er nog veel meer. Overweeg ook die keuzes.

Alternatieven voor crypto staking

Er zijn een paar alternatieven voor crypto staking die beleggers kunnen overwegen.

 • Een optie is DCA-beleggen (Dollar-Cost Averaging), waarmee beleggers hun inleg over tijd kunnen spreiden, terwijl het risico op marktvolatiliteit wordt verkleind. Omdat DCA minder goed presteert in een dalende markt, kan er ook gekozen worden voor Smart Dollar Cost Averaging.

Meer lezen over (Smart) DCA?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Meer lezen over (Smart) DCA?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

 • Automatisch handelen is ook een alternatief, waarmee beleggers kunnen profiteren van algoritmische handelsstrategieën om hun rendement te maximaliseren.

Uiteindelijk kan crypto staking een manier zijn voor investeerders om het meeste uit hun cryptocurrency-investeringen te halen en passief inkomen te genereren. Het is echter belangrijk dat beleggers al hun opties afwegen voordat ze beslissen welke aanpak voor hen de beste is. DCA of Smart DCA beleggen en geautomatiseerd handelen kunnen beide levensvatbare alternatieven zijn voor cryptocurrency staken, afhankelijk van de individuele doelen van de belegger.

Bepaal wat bij jou past

Het is duidelijk dat crypto-staking een lucratieve benadering kan zijn voor investeerders om het meeste uit hun cryptocurrency-activa te halen. Dit komt omdat crypto-staking investeerders in staat stelt hun cryptocurrency bezit te laten renderen. Voordat beleggers echter bepalen welke strategie voor hen ideaal is, moeten ze al hun alternatieven analyseren en de voor- en nadelen van cryptocurrency-staking overwegen in vergelijking met andere technieken zoals slim DCA-beleggen of geautomatiseerd handelen. Beleggers zijn daarmee in staat om een weloverwogen oordeel te vellen over een ideale strategie voor hun doelen.

Thriven heeft een uitgebreide reeks handelsalgoritmen ontwikkeld die zijn ontworpen om de waarde van Bitcoin, Ethereum en andere stablecoins te optimaliseren. De algoritmische strategieën van Thriven zijn gebaseerd op een reeks onderliggende principes die prioriteit geven aan kwaliteit en innovatie. Thriven algoritmes maken gebruik van geautomatiseerde handelstechnieken om bewegingen in de markt te identificeren, terwijl de prestaties continu worden geoptimaliseerd door zowel historische als real-time data.

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Crypto handel
Crypto handel

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.