Goedkoopste crypto exchange in 2023

Goedkoopste crypto exchange in 2023

In de groeiende wereld van cryptocurrency, kan het belang van het kiezen van de juiste exchange niet genoeg worden benadrukt. Nu het einde van 2023 nadert, zijn zowel ervaren beleggers als beginners gefocust op het vinden van de goedkoopste manier om crypto te kopen of te verkopen. De totale kosten en het succes van je belegging kunnen aanzienlijk worden beïnvloed door de keuze die je neemt over waar en hoe je cryptocurrencies koopt. De bedoeling is om lezers te helpen om de de goedkoopste crypto exchange in 2023 te vinden.

Dit artikel onderzoekt crypto exchanges in Nederland en gaat in op het belang van strategische kostenminimalisatie. We duiken in het verschillende exchanges, bestuderen kosten drijvers en zoeken uit wat de meest budgetvriendelijke opties zijn om cryptocurrencies in 2023 te verkrijgen. 

Inhoudsopgave

Waar kan je crypto kopen, verkopen en traden?

De markt voor het verhandelen van cryptocurrencies is enorm en gevarieerd, en verschillende beurzen strijden om de aandacht van gebruikers. Het kiezen van de beste crypto exchange is essentieel i.v.m. je traject van beleggen in crypto, omdat elke beurs verschillende functies, diensten en kosten heeft. Deze zijn van invloed op de prijs en het gemak van het kopen van cryptocurrency. Enkele van deze elementen zijn:

 • Beveiliging: Een van de grootste zorgen bij het selecteren van een exchange is beveiliging. De exchange moet krachtige beveiligingsmaatregelen treffen om je virtuele bezittingen te beschermen tegen diefstal en cyberaanvallen.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Vooral voor beginners kunnen een gebruiksvriendelijke interface en een intuïtief handelsplatform het aankoopproces bevorderen.
 • Variatie in activa: De selectie van cryptocurrencies die kunnen worden verhandeld, verschilt van beurs tot beurs. Zorg ervoor dat de door u geselecteerde exchange je toegang geeft tot de exacte munten die je wilt kopen.
 • Liquiditeit: Een hogere liquiditeit op een beurs betekent snellere transacties en veelal competitievere fees.
 • Kosten: De fees van beurzen, waaronder handels-, opname- en stortingskosten, kunnen de investeringskosten aanzienlijk beïnvloeden.
 • Regulering: Sommige kopers geven de voorkeur aan beurzen die functioneren onder stevige regelgevingskaders om naleving en transparantie te garanderen.
 • Klantenondersteuning: Om eventuele problemen of vragen die u heeft tijdens het gebruik van cryptocurrencies op te lossen, is betrouwbare klantenondersteuning belangrijk.

Wat bepaalt de kosten van een crypto exchange

Het begrijpen van de fees is van cruciaal belang bij crypto trading, omdat deze rechtstreeks van invloed zijn op de investerings- en handelskosten. De fees kunnen variëren tussen exchanges en platforms en worden doorgaans door exchanges opgesteld en door hun gebruikers betaald. Exchanges splitsen hun fee structuur normaliter in Maker en Taker fees, welke hieronder worden uitgelegd.

Maker fees: Deze kosten houden verband met het plaatsen van orders die liquiditeit toevoegen aan het orderbook van een exchange. Met andere woorden: Als je een limit-order instelt die niet onmiddellijk wordt uitgevoerd, word je als Maker gezien. De Maker fees zijn doorgaans lager van Taker fees, en zijn bedoeld om handelaars te stimuleren om liquiditeit aan de markt te verschaffen.

Taker fees: Taker fees zijn daarentegen van toepassing wanneer je een order plaatst die onmiddellijk wordt gematcht met een bestaande order in het orderboek. Takers halen de liquiditeit uit de markt, en als gevolg daarvan moeten zij doorgaans hogere fees betalen dan makers.

Om je crypto investering te maximaliseren, is het essentieel om een strategie rondom Maker of Taker fees te selecteren die in lijn is met je doelstellingen.

Maker vs. Taker fees voor crypto

Als het gaat om kostenefficiënte handel in cryptocurrency zoals Bitcoin of Altcoins, is kennis van het onderscheid tussen Maker- en Taker fees van cruciaal belang. Hierbij verdienen Taker fees extra aandacht.

Taker fees zijn cruciaal, omdat ze rechtstreeks van invloed zijn op de kosten van het uitvoeren van market orders. Deze kosten zijn van toepassing wanneer handelaren bestaande orders in het orderboek van de beurs matchen. In essentie “onttrekken” takers liquiditeit uit het orderboek door orders uit te voeren die onmiddellijk worden uitgevoerd. Hierbij betalen ze een vergoeding voor het gemak en de snelheid van uitvoering. De meeste handelaren hebben te maken met Taker fees, omdat ze zekerheid willen over het uitvoeren van hun trades.

Taker fees zijn met name relevant omdat ze een grote invloed kunnen hebben op je aan- en verkoopkosten. Kiezen voor de goedekoopste crypto exchange met de laagste Taker fees kan je aanzienlijke besparingen opleveren. Dit geldt vooral voor actieve beleggers of degenen die regelmatig op de markt actief zijn.

In de volgende secties gaan we dieper in op de details van de Taker fees op verschillende cryptocurrency exchange, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken voor kosteneffectieve handel in 2023. Hiermee ontdek je wat de goedkoopste crypto exchange is.

Fees in de spotmarkt

In crypto trading is de spotmarkt de plek waar cryptocurrencies direct worden aangeboden en gekocht. In tegenstelling tot futures- of derivatenmarkten, waarin contracten de transacties specificeren, omvat de spotmarkt het directe alternatief van cryptocurrencies. Als het om fees gaat in de spotmarkt, werkt dit doorgaans als volgt:

Handelskosten: Dit zijn de kosten die je maakt wanneer je een transactie uitvoert. Handelskosten op de spotmarkt kunnen sterk variëren tussen exchanges en zijn vaak ook afhankelijk van uw handelsvolume of het type order dat je plaatst. De meeste beurzen gebruiken een maker-taker fee structuur:

Maker fees: Als je een order plaatst die liquiditeit aan de markt toevoegt (bijvoorbeeld een limietorder die niet meteen wordt gekoppeld aan een huidige order), word je beschouwd als een ‘maker’. Makers ervaren doorgaans lagere kosten als stimulans voor het verstrekken van liquiditeit.

Taker fees: Als je een order plaatst die overeenkomt met een bestaande order in het orderbook en daarmee liquiditeit uit de markt verwijdert (bijvoorbeeld een marktorder), word je geclassificeerd als een ‘taker’. Takers betalen doorgaans hogere fees dan makers.

Overige fees

Withdrawal fees: Wanneer je je cryptocurrencies van de exchange naar een andere wallet of bankrekening verplaatst, kan je opnamekosten tegenkomen. Deze kosten variëren afhankelijk van de cryptocurrency die je opneemt en de withdrawal fees van de beurs.

Deposit fees: Sommige exchanges brengen kosten in rekening voor het storten van geld of cryptocurrencies op je handelsaccount. Deze kosten verschillen ook per beurs en kunnen afhankelijk zijn van de gebruikte betaalmethode.

Tiered fee structuur: Veel beurzen bieden gelaagde fee structureren, waarbij normaliter geldt dat hoe meer je handelt, hoe lager je fees worden. Dit kan een stimulans zijn om je handelsvolume te vergroten.

Het is van vitaal belang om het fee schema van een exchange zorgvuldig te evalueren voordat je begint met handelen op de spotmarkt. Houd rekening met je handelsstrategie, handelsfrequentie en handelsvolume om te beoordelen welk crypto platform de goedkoopste opties biedt voor je specifieke behoeften. Door te begrijpen hoe de spotmarkttarieven werken, kan je weloverwogen beslissingen nemen over de goedkoopste crypto exchange in 2023.

Goedkoopste crypto platform in 2023

Fees in de derivatenmarkt

De derivatenmarkt in cryptocurrency omvat financiële instrumenten die worden gewaardeerd op basis van een onderliggend activa, zoals met Ethereum of Bitcoin trading. Voorbeelden van instrumenten op de derivatenmarkt zijn futurescontracten, optiecontracten, swaps en andere financiële producten. Als het gaat om fees op de derivatenmarkt, vind je hier een overzicht van hoe deze doorgaans werken:

Handelskosten: Net als op de spotmarkt kunnen de aan- en verkoopkosten op de derivatenmarkt per crypto exchange variëren. Deze prijzen worden gemaakt wanneer je een derivatencontract opent of sluit. Net als op de spotmarkt gebruiken crypto platforms een vorm van maker-taker fees voor de handel in derivaten.

Maker fees: Als je een limit order plaatst die liquiditeit aan de markt toevoegt door niet onmiddellijk te matchen met een bestaande order, word je geclassificeerd als een maker. Makers genieten doorgaans lagere fees als stimulans voor het verschaffen van liquiditeit.

Taker fees: Wanneer je order met een bestaande order matcht en daarmee liquiditeit uit de markt verwijdert (bijvoorbeeld een marktorder), word je beschouwd als een taker. Takers betalen doorgaans hogere fees dan makers.

Overige fees

Funding rates: Met perpetual future contracten, die geen vervaldatum hebben, worden handelaren vaak geconfronteerd met funding rates. Deze fees worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de prijs van het contract in lijn blijft met de spotmarktprijs. Handelaren betalen of ontvangen funding, afhankelijk van de positie van het contract ten opzichte van de spotmarktprijs.

Liquidatiekosten: Als je positie in een derivaten markt gedwongen wordt gesloten vanwege onvoldoende marge, kan je liquidatiekosten ervaren. Deze kosten zijn doorgaans een percentage van de kosten van de positie en dekken de kosten van de wijziging voor het liquideren van je positie.

Spreadkosten: De spread in de optiehandel, het verschil tussen bid- en ask prijzen, kan de kosten aanzienlijk beïnvloeden. Hierbij verhogen grotere spreads mogelijk de kosten tijdens optie posities.

Rolling fees: Voor futures contracten die aflopen, kunnen er prijzen verbonden zijn aan het doorrollen van posities van het ene contract naar de andere. Deze kosten zijn regelmatig gekoppeld aan het investeringstarief.

Tiered fee structuur: Net als op de spotmarkt bieden veel beurzen gelaagde fee structuren voor de handel in derivaten. Hogere handelsvolumes kunnen leiden tot lagere kosten.

Het begrijpen van de fee structuur van een derivaten exchange is belangrijk voor de winstgevendheid van crypto trading. Verschillende contracten kunnen bovendien specifieke fee structuren hebben, dus evalueer de voorwaarden van de contracten. Het verkrijgen van duidelijkheid over de fees op de derivatenmarkt zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over de goedkoopste crypto exchange in 2023.

Beschikbare crypto exchanges in Nederland

In deze lijst zijn er enkel crypto exchanges meegenomen die zelf een DNB-registratie hebben verkregen, of deze via een erkende partner hebben verworven. Let op, de onderstaande lijst is allereerst alfabetisch opgesomd:

 • Bitstamp: Bitstamp biedt een platform voor stabiele handel in cryptovaluta, en wordt met de hulp van veel Europese investeerders op prijs gesteld.
 • Bitvavo: Bitvavo is een gebruiksvriendelijke Nederlandse crypto exchange die bekend staat om zijn gebruiksgemak en naleving van de Nederlandse regelgeving.
 • Bybit: Bybit is een gerenommeerde exchange die zowel spot- als derivatenhandel aanbiedt aan Nederlanders. Het staat bekend om zijn concurrerende fee structuur en robuuste trading API. Het biedt ook een Bybit crypto bot.
 • Coinbase: Coinbase, een wereldwijd erkend platform, is verkrijgbaar voor Nederlandse investeerders. Het is vooral ideaal voor beginners dankzij de eenvoudig te gebruiken interface.
 • Coinmerce: Coinmerce is een Nederlandse cryptocurrency-exchange die zich houdt aan lokale regelgeving. Hiermee kunnen inwoners van Nederland gemakkelijk verschillende cryptocurrencies verhandelen.
 • Crypto.com biedt zowel spot- als derivatenhandelsdiensten aan Nederlandse gebruikers. Het is een uitgebreid platform dat voldoet aan de lokale regelgeving.
 • Finst: Finst is een Nederlands alternatief dat crypto opslag en trading aanbiedt. Het doel is om een kosteneffectieve handelservaring te bieden en tegelijkertijd te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Automatisch beleggen op een exchange?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Goedkoopste crypto exchange
Goedkoopste crypto exchange

Automatisch beleggen op een exchange?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

De goedkoopste crypto exchange

In de wereld van de handel in cryptocurrency, is het selecteren van de juiste en goedkoopste crypto exchange van groot belang. Voor 2023 hebben we enkele beurzen geïdentificeerd en fees vergeleken. Deze hebben we gerangschikt van goedkoop naar duur, en de kosten gespecificeerd. Hierbij hebben we rekening gehouden met de handelskosten voor de spot en derivaten markt, waar de Taker en Maker fees gelden. Dit zijn namelijk de kosten die je veruit het meeste tegenkomt bij het kopen, verkopen en verhandelen van crypto.

1. Bybit

Bybit is de goedkoopste crypto exchange en biedt spot- en derivatenhandel aan. De concurrerende fee structuur zorgt voor de laagste prijzen. Door de omvang van de handelsbeurs, zijn ze in staat om lage fees te rekenen.

Bybit fee structuur

Bybit, een bekende internationale crypto exchange die alle spot- en derivaten producten aanbiedt, heeft de goedkoopste fee structuur. Dit komt voornamelijk door hun aantrekkelijke tiers met kortingsprijzen.

Spot trading op Bybit

Maker fee: Voor spothandel varieert de maker fee van Bybit van 0,1000% tot 0,0050%.

Taker fee: Voor spothandel varieert de taker fee van Bybit van 0,1000% tot 0,0200%.

Derivaten trading op Bybit

Maker fee: Bybit geeft kortingen op Maker fees, waarbij fees variëren van 0,0200% tot 0,0000%.

Taker fee: De Taker fees voor de handel in derivaten op Bybit varieert van 0,0550% tot 0,0250%.

De fees van Bybit geeft prikkels voor liquidity providers via no-maker-fees bij de derivaten markt. Daarnaast zijn de overige fees op zowel de spot- als derivatenmarkt zeer competitief.

2. Crypto.com

Crypto.com staat bekend om haar complete diensten en biedt concurrerende prijzen voor ieder spot- en derivaten product. Het is een veelzijdige optie voor alle soorten handelaren.

Crypto.com fee structuur

De crypto exchange Crypto.com biedt een goede vergoedingsstructuur voor zowel spot- als futures handel. Vooral op de derivaten markt

Spot trading op Crypto.com

Maker fee: De spot Maker fee Crypto.com varieert van 0,0750% tot 0,0000%.

Taker fee: De spot Taker fee Crypto.com varieert van 0,0750% tot 0,0500%.

Derivaten trading op Crypto.com

Maker Fee: Voor de handel in derivaten varieert de Maker fee van Crypto.com tussen 0,0170% en 0,0000%, afhankelijk van je handelsvolume.

Taker Fee: Voor de handel in derivaten varieert de Taker fee van Crypto.com tussen 0,0340% en 0,0260%, afhankelijk van je handelsvolume.

Omdat in Nederland de handel op de spotmarkt vele malen groter is en daarin de Taker fee de meest gebruikte kosten zijn, winst Bybit van Crypto.com. Bybit geeft namelijk hele voordelige Taker fees. Als men de derivaten markt bekijkt, wint Crypto.com van Bybit.

3. Bitvavo

Bitvavo heeft een gebruiksvriendelijke interface en biedt talrijke cryptocurrency aan. Door de simpliciteit van de UI/UX, trekt Bitvavo veel beginnende investeerders en handelaren. Omdat deze beleggers bereid zijn om wat meer te betalen voor te betalen voor het gebruiksgemak, is Bitvavo niet de goedkoopste crypto exchange. Echter, de kortingen op de fees maakt hun toch redelijk aantrekkelijk in Nederland.

Bitvavo fee structuur

Bitvavo, een Nederlandsecrypto platform, biedt een eenvoudige fee structuur dan bovengenoemde internationale partijen. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat Bitvavo geen derivaten aanbiedt aan haar gebruikers.

Spot trading op Bitvavo

Maker fee: Bitvavo’s Maker fee varieert van 0,1500 tot 0,0300%, afhankelijk van het handelsvolume.

Taker Fee: Bitvavo’s Taker fee varieert van 0,2500% tot 0,0400%, afhankelijk van het handelsvolume.

Derivaten trading op Bitvavo

De derivaten markt is niet beschikbaar op Bitvavo.

Door de fee structuur van Bitvavo inzichtelijk te hebben, kan je de afweging maken of het gebruiksgemak de extra kosten waard is. Daarnaast kan deze exchange de goede optie zijn als je spot trading wil doen. Voor derivaten biedt Bitvavo geen platform.

4. Finst

Finst is een crypto platform die is gemaakt voor prijsbewuste beleggers, met een lage fee en eenvoudige structuur voor een Nederlandse partij. Echter, deze fees zijn enkel laag bij kleine volumes. Ze geven geen lagere maker en taker fees bij hogere volumes. Omdat deze vergelijking voor alle soorten traders bedoeld is, inclusief met hoge volumes, komt Finst lager in de vergelijking voor de goedkoopste crypto exchange van 2023.

Finst fee structuur

Finst, een Nederlandse crypto exchange, biedt een fee structuur die voordelig kan zijn bij lage volumes en minder voordelig is bij grote volumes. Daarnaast is alleen de spot markt toegankelijk, en bestaat er geen derivaten markt bij Finst.

Spot trading op Finst

Maker Fee: Finst rekent een vaste Maker fee van 0,1500%.

Taker Fee: Finst rekent een vaste Taker fee van 0,1500%.

Derivaten trading op Finst

De derivaten markt is niet beschikbaar op Finst.

De spot trading fees van Finst zijn relatief goedkoop voor een Nederlandse crypto exchange. Echter, het gebrek aan tiers maakt het minder aantrekkelijk voor individuen of partijen met een groot volume.

5. Bitstamp

Bitstamp is een gerenommeerde crypto exchange die door velen wordt vertrouwd. Deze exchange brengt geen handelskosten in rekening voor degenen die binnen 30 dagen minder dan $1.000 kopen en verkopen. Boven deze grens worden fees gerekend, maar ze blijven concurrerend.

Bitstamp fee structuur

Bitstamp, een internationale crypto exchange, biedt een fee structuur die geschikt is voor beginnende beleggers en ervaren traders met een hoog volume. Echter, derivaten zijn nog niet beschikbaar bij Bitstamp.

Spot trading op Bitstamp

Maker fee: Bitstamp’s Maker fee varieert van 0,3000% tot 0,0000%, afhankelijk van het handelsvolume.

Taker Fee: Bitstamp’s Taker fee varieert normaal gesproken van 0,4000% tot 0,0300%, afhankelijk van het handelsvolume, behalve bij een volume onder de $1.000. Dan geldt een tarief van 0,0000%.

Derivaten trading op Bitstamp

De derivaten markt is niet beschikbaar op Bitstamp.

Als u je de fee structuur van Bitstamp begrijpt en opzoekt bent naar de goedkoopste crypto exchange met een klein bedrag, is Bitstamp de goedkoopste crypto exchange in 2023. Echter, bij volumes boven de $1.000 wordt het crypto platform duurder dan andere exchanges.

6. Coinmerce

Coinmerce beschikt, mede door het overnemen van de gebruikers van Binance, over een breed scala aan cryptocurrencies. Daarnaast meldt Coinmerce alleen het fee percentage vanaf hun laagste tarief. Omdat deze fee al relatief hoog is ten opzichte van de andere exchanges, staat Coinmerce laag in deze vergelijking van de goedkoopste crypto exchange in 2023.

Coinmerce fee structuur

Coinmerce, een Nederlandse crypto exchange, hanteert een ‘vanaf’ fee structuur. Het crypto platform ondersteunt de spotmarkt wel, maar niet de derivatenmarkt.

Spot trading op Coinbase

Maker Fee: Coinmerce brengt een taker fee in rekening vanaf 0,2000%.

Taker Fee: Coinmerce brengt een taker fee in rekening vanaf 0,2000%.

Derivaten trading op Coinmerce

De derivaten markt is niet beschikbaar op Coinmerce.

Het gebruiksgemak van Coinmerce is goed om mee te nemen in de afweging of je de hogere transactiekosten wil betalen. Echter, het is één van de duurder opties als crypto platform.

7. Coinbase

Coinbase is een gebruiksvriendelijk en groot platform, welke goed is voor beginners. Hoewel de exchange eenvoud en bescherming biedt, zijn de fees wat hoger in vergelijking met de meeste andere alternatieven.

Coinbase fee structuur

De standaard fees van Coinbase zijn de hoogste in deze vergelijking. Als je voor de goedkoopste crypto exchange wil gaan, is Coinbase niet de beste keuze.

Spot trading op Coinbase

Maker fee: De Maker fee van Coinbase varieert van 0,4000% tot 0,0000%, afhankelijk van het handelsvolume.

Taker Fee: De Taker fee van Coinbase varieert van 0,6000% tot 0,0500%, afhankelijk van het handelsvolume.

Derivaten trading op Coinbase

Maker fee: De Maker fee van Coinbase is voor derivaten hetzelfde als spot en varieert van 0,4000% tot 0,0000%, afhankelijk van het handelsvolume.

Taker Fee: De Taker fee van Coinbase is voor derivaten hetzelfde als spot en varieert van 0,6000% tot 0,0500%, afhankelijk van het handelsvolume.

De hogere fees van Coinbase kunnen een grote kostenpost zijn als je crypto gaat kopen, verkopen of handelen. Bekijk daarom gedetailleerd in welke tier je zit met het handelsvolume, voor je te veel betaald op deze crypto exchange.

Conclusie: Welke crypto exchange is het goedkoopste?

In de zoektocht om in 2023 op de goedkoopste crypto te kopen, verkopen en traden, is het selecteren van de juiste crypto exchange van het grootste belang. De keuze die je maakt, kan een significante invloed hebben op je totale uitgaven en beleggingsresultaten. Na een grondig onderzoek van diverse crypto platforms en hun fee systeem, is het duidelijk dat Bybit het voordeligste is als we kijken naar spot- en derivatenhandel. Daarna is Crypto.com de beste keuze.

Bybit biedt lage fees, waardoor het de nummer één keuze is voor spothandel, de grootste markt in Nederland. De fees voor het kopen en verkopen van derivaten zijn ook zeer aantrekkelijk en kunnen zeer laag zijn.

Voor degenen die zich richten op de handel in derivaten, komt Crypto.com naar voren als een zeer goedkoopste crypto exchange. Hoewel het Bybit op de spotmarkt niet overtreft, biedt het de goedkoopste tarieven voor de handel in derivaten.

Bij het nemen van je beslissing over de goedkoopste crypto exchange in 2023, lijkt Bybit de beste keuze. Het is echter essentieel om rekening te houden met je specifieke handelsbehoeften en voorkeuren, omdat andere platforms mogelijk beter passen bij individuele strategieën en doelen. Door de juiste beurs te kiezen, kan je jouw handelservaring optimaliseren en ongetwijfeld je winstgevendheid verbeteren met cryptocurrency.

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Goedkoopste crypto exchange
Goedkoopste crypto exchange

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.