Technische Analyse (TA): Wat is het en hoe werkt het?
In dit artikel wordt er ingegaan op technische analyse. Wat is technische analyse en hoe pas je het toe? Is het verstandig om gebruik te maken van technische analyse of bestaan er ook makkelijkere manieren? Vind hieronder de nodige duidelijkheid rondom dit onderwerp.
Inhoudsopgave
Wat is technische analyse?
Technische Analyse (TA) is een manier om gerichte toekomstige marktvoorspellingen te doen op basis van eerdere prijsontwikkelingen. Technische analyse wordt veel gebruikt in traditionele markten zoals de markten van aandelen en andere activa, maar technische analyse kan ook toegepast worden in de markt van cryptocurrencies.
Trends
Zoals er eerder al werd vermeld maakt technische analyse gebruik van eerdere prijsontwikkelingen. Het belangrijkste aspect hierbij is dat een technische analyse ervan uitgaat dat de fluctuaties in een bepaald asset niet willekeurig zijn, maar dat er herkenbare trends zijn die steeds terugkeren.
De trends die door een technische analyse worden herkend, zijn een combinatie van vraag en aanbod van een bepaalde asset in verscheidenheid met de emoties van handelaren.
Indicatoren voor Technische Analyse
Traders maken gebruik van verschillende indicatoren om koerspatronen te kunnen herkennen. Indicatoren voor technische analyse kunnen handelaren helpen trends te herkennen om er vervolgens op in te kunnen spelen. Een indicator kan echter ook een verkeerde indicatie geven. Om deze reden maken handelaren meestal gebruik van meerdere indicatoren om risico’s tijdens het traden te minimaliseren.
Hieronder staan er wat voorbeelden en beschrijvingen weergegeven van enkele indicatoren binnen de technische analyse:
Relative Strength Index (RSI)
De Relative Strength Index (RSI) indicator geeft aan wanneer een aandeel overbought of juist oversold is. De tool is zowel interessant voor beleggers die short willen gaan als voor beleggers die eerder lange trades willen aan gaan, kortom de tool past in principe binnen elke portefeuillestrategie. Als de variabele wijst op een overbought situatie dan is het niet verstandig om long te gaan, en als de variabele wijst op een oversold situatie dan is het niet verstandig om short te gaan. Kortom de tool is simpel, duidelijk en makkelijk toe te passen op verschillende situaties.
Bollinger Bands (BB)
De Bollinger Bands (BB) indicator geeft mensen de mogelijkheid om een trend te herkennen om vervolgens daarop in te spelen. Bollinger Bands zijn gebaseerd op het 20-daagse voortschrijdende gemiddelde. Aan de hand van de standaarddeviatie worden vervolgens twee lijnen berekend, namelijk: de upper Bollinger Bands en de lower Bollinger Bands. Deze twee lijnen worden vervolgens om de koers heen geplaatst en creëren een dynamische trend om de koers heen. Hoe groter de afstand tussen deze twee lijnen, hoe vollatieler de tijd is. Breekt de koers door de bovenste Bollinger Band heen dan kan je dat interpreteren als een koopmoment. Breekt de koers door de onderste Bollinger Band heen dan kan je dat interpreteren als een verkoopmoment.
Moving Average (MA)
De Moving Average (MA) indicator staat ook wel bekend als het voortschrijdend gemiddelde. MA betreft het gemiddelde van een vast aantal opeenvolgende elementen in een tijdreeks. Moving Average geeft verschillende tijdsreeksen weer en koop- en verkoopsignalen. Echter is de Moving Average wel tijdsgevoelig en geeft het ook wel eens koop- of verkoopsignalen weer die verliesgevend kunnen zijn. Loopt de Moving Average op dan heb je te maken met een positief teken, loopt de Moving Average af dan is dan een negatief teken.
Moving Average Convergence/ Divergence (MACD)
De Moving Average Convergence/ Divergence (MACD) indicator betreft een momentum indicator die wordt berekend aan de hand van meerdere voortschrijdende gemiddelden. Deze indicator is voornamelijk gericht op de sterkte en de richting van de trend weergeven. Zo nu en dan geeft deze indicator ook een koop- en/of verkoopsignaal weer. Deze indicator bestaat uit twee lijnen: de MACD-lijn en de signaallijn. De MACD-lijn wordt berekend door het voortschrijdende gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van die van de afgelopen 12 dagen. De signaallijn betreft de exponentieel gemeten gemiddelde van de afgelopen 9 dagen. Kruist de signaallijn de MACD-lijn opwaarts dan is dat een teken van een koopsignaal. Kruist de signaallijn de MACD-lijn neerwaarts dan is dat een teken van een verkoopsignaal.
Fibonacci (FIB)
De Fibonacci (FIB) indicator wordt veel gebruikt maar is een lastig onderdeel van technische analyse. De Fibonacci retracement maakt het mogelijk om eventuele draaipunten in een markt te analyseren. Fibonacci betreft een reeks getallen die begint met twee getallen: 0 en 1. Het volgende getal wordt steeds gevormd door de som van de voorgaande twee getallen. Het begin van de getallenreeks van Fibonacci ziet er als volgt uit:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765…
Door het delen van een willekeurig getal door het volgende hogere nummer krijgen we een bepaalde ratio, bijvoorbeeld 34/55=0,618. Een ander bekende ratio verkrijg je door een willekeurig getal de delen door niet het volgende hogere getal maar dat getal daarna, bijvoorbeeld 34/89= 0,382. Deze ratio’s, 0,618 & 0,382, worden gezien als de belangrijkste draaipunten. Dit worden ook wel ‘The golden ratios’ genoemd.
Ondanks dat technische analyse een handelaar goede inzichten kan geven in een trend uit het verleden, is het niet altijd het geval dat een TA indicator accuraat is en de juiste signalen afgeeft. Vooral in de cryptocurrenciesmarkt is dit het geval, aangezien deze markt een stuk kleiner is en volatieler kan zijn dan andere traditionele markten, zoals de markt voor aandelen en de markt voor forex.
Automatisch handelen in crypto met algoritmes
Heel veel mensen vinden technische analyse over het algemeen maar onduidelijk, lastig en tijdrovend. Om deze redenen hebben wij een algoritme ontwikkelt die de bovenstaande punten in principe allemaal uit handen neemt. Ons algoritme is zo gebouwd dat het automatisch deze analyses uitvoert en automatisch koop- en verkoopmomenten bepaalt en die ook uitvoert. Daarnaast staat het algoritme 24/7 aan en handelt zonder emotie om menselijke fouten te voorkomen.
Meer lezen over slim beleggen?
Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.
Meer lezen over slim beleggen?
Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.
Critici
Technische analyse wordt door critici ook vaak een “self-fulfilling prophecy” genoemd. Een self-fulfilling prophecy is een sociologische term die wordt gebruikt om een voorspelling te beschrijven die zichzelf waarmaakt. Zolang er genoeg mensen zijn die geloven dat er iets zal gebeuren, zal het waarschijnlijk ook gebeuren.
Als in de context van de financiële markten een groot aantal handelaren afhankelijk is van dezelfde indicatoren, neemt de kans toe dat deze indicatoren daadwerkelijk gaan werken.
Laatste woord
Ondanks alle kritiek op technische analyse, biedt technische analyse inzichten in terugkerende patronen uit het verleden, wat nuttig kan zijn voor traders die willen inspelen op dezelfde patronen als deze opnieuw voorkomen. Daarnaast biedt het een tool voor traders die zich bevinden in een volatiele markt waar de prijs alle kanten op kan gaan.
Ontdek kansen in crypto
Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.
Ontdek kansen in crypto
Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.