Wat is Bitcoin? Alle informatie over Bitcoin en hoe het werkt

Wat is Bitcoin? Alle informatie over Bitcoin en hoe het werkt

Wat is Bitcoin? Laten we eerst het woord in twee delen splitsen. ‘Bit’ & ‘Coin’. Bit verwijst naar het stukje informatie in je computer, ook wel bekend als de waarden 1 en 0.

Inhoudsopgave

Digitale valuta’s

Het woord ‘Coin’ is je vast wel bekend. Bitcoin en andere cryptocurrencies worden vaak digitale valuta genoemd, omdat de informatie digitaal wordt opgeslagen. Bovendien zijn Bitcoins geen fysieke munten en bestaan ze alleen in de digitale wereld.

We zijn al bekend met digitale valuta, zoals de € en $. Die valuta worden ook gedigitaliseerd op onze bankrekening. Dus de logische vraag die je misschien hebt is; wat is het verschil tussen de euro en de bitcoin?

Voordat we bij de verschillen komen, laten we een stapje op zij nemen en begrijpen waarom de Bitcoin in de eerste plaats is gemaakt.

Benieuwd naar de beste crypto om dit jaar te kopen? Bekijk ons uitgebreide artikel.

Periodiek beleggen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Wat is Bitcoin
Wat is Bitcoin

Periodiek beleggen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

De tussenpersoon

Er zijn drie soorten mensen in de wereld: de consument, de producent en de tussenpersoon. Stel dat je bijvoorbeeld een product op Bol wilt kopen en verkopen. In dit geval zou Bol, als tussenpersoon in dit voorbeeld, een forse vergoeding vragen voor je verkoop als je je producten op hun platform wilt verkopen. Er zijn zelfs online marktplaatsen waar verkopers tot 40% moeten afstaan aan de tussenpersoon.

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om te begrijpen waarom de Bitcoin in de eerste plaats is gemaakt. Bitcoin is gemaakt om de tussenpersoon – de banken – te verwijderen. Wil je een bepaald bedrag vanuit Nederland naar je gezin in Marokko overmaken, dan moet dit via een tussenpersoon.

Dit zijn tussenpartijen die een deel van het geld dat je verstuurt als vergoeding incasseren. Bovendien, wanneer het geld bij je vriend of familie aankomt, rekent de bank van je vriend of familie ook een vergoeding. Hierdoor zal het uiteindelijke bedrag dat bij je vriend of familie aankomt een stuk minder zijn dan wat je in eerste instantie hebt gestuurd.

Gecentraliseerde opgeslagen data

Naast de vergoedingen is er nog een ander aspect: de gegevens die deze tussenpersonen opslaan. Banken slaan veel privégegevens van hun klanten op. Dat is een behoorlijk risico als deze partijen gehackt worden, wat al zo vaak is gebeurd.

Alleen al deze redenen zouden iemand een reden kunnen geven om een alternatief systeem te ontwikkelen voor het systeem dat we nu hebben. Dat klopt, maar er is nog een andere belangrijke reden waarom de Bitcoin is gemaakt. De banken hebben de bevoegdheid om je rekening op elk moment te blokkeren of te bevriezen.

Daarnaast hebben banken een belangrijke rol gespeeld in de financiële crisis van 2008. Bitcoin begon in 2009, net na het begin van de crisis. Veel mensen geloven dat de crisis een belangrijke reden was voor het creëren van de Bitcoin.

De Bitcoin is gemaakt om te proberen deze problemen op te lossen. De Bitcoin heeft geen centrale autoriteit, net als internet. Dat betekent dat geen enkele centrale partij je account kan bevriezen. Hoe dat werkt? Dat gaan we uitleggen.

Hoe werkt Bitcoin?

De maker van de Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft de Bitcoin gemaakt met drie concepten in gedachten. Deze zijn belangrijk om te begrijpen om het grotere plaatje te snappen.

  • Gedecentraliseerd netwerk
  • Cryptografie
  • Vraag, aanbod en schaarste

Gedecentraliseerd netwerk

Wanneer je op internet surft en ‘www.Google.com’ typt, maakt je computer verbinding met de servers van Google. Hierdoor zie je alles wat Google te bieden heeft. Als de servers van Google echter offline zijn, kan je deze inhoud niet meer bekijken. Dit komt doordat de gegevens van Google centraal op één plek worden opgeslagen.

De Bitcoin maakt gebruik van een gedecentraliseerd netwerk. Dit betekent dat de gegevens niet op één plek worden opgeslagen; nee, het is overal opgeslagen. Alle computers die de Bitcoin-software hebben gedownload, hebben dezelfde gegevens en maken allemaal deel uit van het gedecentraliseerde Bitcoin-netwerk. Als één computer zou uitvallen, zou dat niet erg zijn, aangezien alle andere computers dezelfde gegevens op hun computer hebben en het netwerk zou kunnen doorgaan.

Cryptografie

BTC maakt gebruik van cryptografie, de ‘crypto’ in ‘cryptocurrency’. Cryptocurrencies zijn cryptografisch beveiligde valuta. Wat betekent cryptografie? Simpel gezegd, het is een manier om informatie te verbergen – het is gemaakt van wiskunde, informatica en elektrotechniek. Bitcoin gebruikt cryptografie om transactiegegevens te beveiligen.

Vraag, aanbod en schaarste

Een voorbeeld van vraag, aanbod en schaarste – Amir ging vanmorgen naar de bakker om wat brood te kopen; er was echter nog maar één brood over. Naast hem wilden nog vijf andere personen hetzelfde brood. Normaal zou het brood €1 per stuk kosten, maar Amir betaalde €8 voor het brood omdat vijf anderen het wilden hebben.

Dit is het concept achter vraag en aanbod. Hoe beperkter iets is, hoe meer je ervoor kunt vragen. Hoe meer mensen het willen, hoe hoger de prijs kan stijgen. Je kunt het ook vergelijken met exclusieve sneakers.

Bitcoin gebruikt hetzelfde concept. De Bitcoin heeft een beperkt aantal – 21 miljoen. Deze coins worden in stappen gecreëerd, dus ze zijn nog niet allemaal in omloop. Daarnaast halveert het aantal Bitcoins dat aan de circulatie wordt toegevoegd elke vier jaar. Dus nadat er 21 miljoen Bitcoins zijn gecreëerd, worden er geen extra Bitcoins aan het circulerende aanbod toegevoegd. That’s it.

Op het moment van schrijven zijn er tot nu toe 18,7 miljoen Bitcoins gemined. Je zou dus denken dat we er bijna zijn. Nou, dat is niet het geval; we hebben nog een lange weg te gaan. De laatste Bitcoin, nummer 21 miljoen, zal in het jaar 2140 worden gecreëerd, dus we hebben nog een lange weg te gaan.

Conclusie

BTC is de eerste vorm van gedecentraliseerd geld. Het schakelt de tussenpersoon uit en geeft mensen een manier om online geld van persoon tot persoon te sturen (peer-to-peer). Omdat Bitcoin ook schaars is met maximaal 21 miljoen coins, maakt het het voor mensen extra aantrekkelijk om er iets mee te doen, zoals het aankopen als crypto investering. Door de jaren heen heeft de Bitcoin ons laten zien dat het een blijvertje is.

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Crypto handel
Crypto handel

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.