Wat is compounding? Alle informatie over compounding

Wat is compounding? Alle informatie over compounding

Er is helemaal niks mis met hard werken, alleen leven we nu in een tijd waarin je er niet meer komt met alleen maar hard werken. Vermogen opbouwen heeft daar tegenwoordig niet veel meer mee te maken. Tegenwoordig moet je juist slim te werk gaan. Maar hoe kan je dat nou het beste doen? In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je slim te werk kan gaan aan de hand van een wiskundig fenomeen genaamd compounding.

Inhoudsopgave

Wat is compounding?

Compounding staat in Nederland ook wel bekend als het ‘rendement-op-rendement-effect’. Dit effect houdt kortgezegd in dat je nieuwe winsten kan genereren op basis van voorgaande winsten, en ook op basis van die winsten weer nieuwe winsten kan genereren. Je laat in principe jouw vermogen voor je werken, zonder dat je daar echt iets voor hoeft te doen. Het effect is erg te vergelijken met het welbekende sneeuwbaleffect. Als een sneeuwbal van een heuvel afrolt, pakt het steeds meer sneeuw op waardoor de sneeuwbal steeds groter en groter wordt. Hoe meer sneeuw de bal oppakt, hoe groter de bal wordt. Dit is ook precies het geval met compounding.

Rekenvoorbeeld compounding

Stel, je begint op 1 januari 2022 met investeren met een bedrag van €100.000. Gedurende het eerste jaar stijgt de koers van het aandeel met 20%, waardoor je een rendement behaald van €20.000. Je investering is nu geen €100.000 meer waard, maar €120.000. In het tweede jaar stijgt de koers van het aandeel ook met 20%, waardoor je geen €20.000 euro aan rendement behaald maar €24.000 euro. Je investering is in het tweede jaar dus niet met €20.000 euro gestegen in waarde, maar met €24.000 vanwege je initiële €20.000 euro winst in het eerste jaar. Je investering is nu dus geen €120.000 of €140.000 euro meer waard, maar €144.000.

Geïnvesteerd bedrag/ startbedrag€100.000
Procentuele stijging koers in jaar 120%
Winst na jaar 1€20.000
Waarde investering na jaar 1€120.000
Procentuele stijging koers in jaar 220%
Winst na jaar 2€24.000
Waarde investering na jaar 2€144.000

Hoe werkt compounding?

Compounding is een belangrijk element bij beleggen. Door het fenomeen volledig te benutten, kunnen we rendement genereren op onze eerder behaalde resultaten. Er kan heel gemakkelijk een doel gekoppeld worden aan compounding. Maar de vraag is dan hoeveel compounding moeten we hanteren om ons doel te behalen? En hoe kunnen we dat het beste doen?

Aan compounding kunnen we een formule koppelen, namelijk de Compound Annual Growth Rate (CAGR) formule. Deze formule zal je exact vertellen hoeveel rendement je jaarlijks moet behalen om jouw doel te bereiken. De formule luidt als volgt:

Wat is compounding

Stel dat jouw beleggingsportefeuille momenteel €100.000 bedraagt. Het is jouw doel om een waarde van €1.000.000 te bereiken op 60-jarige leeftijd. Op dit moment ben je 25 jaar oud. Je hebt dus nog 35 jaar om je doel te behalen. Welk rendement dien je dan jaarlijks te behalen om je doel te bereiken?Wat is compounding

Om jouw doel te behalen dien je dus elk jaar een rendement te behalen van 6,8%. Dit is natuurlijk een gemiddelde, aangezien je er een jaar flink onder kan zitten en er een ander jaar weer flink boven kan zitten.

Meer lezen over compounding via DCA?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Compounding
Compounding

Meer lezen over compounding via DCA?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

De basisprincipes van compounding

Het fenomeen compounding is zo een krachtig concept dat zelfs Albert Einstein het omschreef als ‘het achtste wereldwonder’. Dit fenomeen is in staat jouw geld voor jou aan het werk te zetten. Om dit in werking te zetten zijn er maar slechts twee dingen nodig: tijd en het herinvesteren van jouw winsten. Hoe meer tijd je de herinvestering geeft, hoe groter de winsten op jouw initiële investering worden. Daarnaast is het ook zo dat hoe eerder je begint met compounding, hoe sneller je je doel bereikt.

Hieronder staat er een kort voorbeeldje weergegeven aan de hand van het bovenstaande rendement van 6,8%. Fatima en Mark willen beiden een mooi bedrag bij elkaar sparen aan de hand van compounding. Ze beschikken ieder over een startbedrag €20.000. Fatima begint op een leeftijd van 20 jaar met compounding en Mark begint pas op een leeftijd van 25 jaar. In de grafiek hieronder zie je dat Fatima op een leeftijd van 45 jaar een veel groter voordeel heeft behaald dan Mark. Zo zie je maar weer dat het zeker verstandig is om vroeg te beginnen met compounding.

wat is compounding

Brengt compounding risico’s met zich mee?

Albert Einstein vond het fenomeen compounding een erg bijzonder concept. Maar niet voor niets zei hij dat degene die compounding begrijpen het verdienen, en degene die het niet begrijpen het betalen. Compounding kan iemand, die zonder kennis handelt, dus ook erg duur komen te staan.

Ook compounding kan risico’s met zich meebrengen. Het is dus erg belangrijk om vooraf voor jezelf vast te stellen hoeveel risico je bereid bent te nemen. Aan de hand van je risicobereidheid kan je kijken welke beleggingsproduct daar het beste bij past. Daarnaast is het ook zo dat compounding een langetermijnvisie vereist, waardoor het dus niet handig is om te beleggen met geld dat je wellicht op de korte termijn nodig hebt. Het is dus erg aangeraden om eerst jouw huidige situatie in kaart te brengen alvorens je hiermee start.

*Aan de hand van dit artikel sporen wij niemand aan om te beginnen met beleggen. Dit artikel is niet geschreven met adviesdoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, fiscaal of juridisch) advies. Dit artikel dient puur voor het overbrengen van kennis en informatie. Thriven is dus niet aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van de artikelen.

**Starten met compounding? Dit artikel is niet geschreven met adviesdoeleinden en moedigt compounding ook niet aan. Iedere belegger kan hier zijn voordeel mee doen, maar ook hier zijn risico’s aan verbonden. Wil je er wel mee starten dan is het van belang om een gezonde verwachting te hanteren, genoeg kennis op te doen en een langetermijnvisie te hanteren.

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Crypto handel
Crypto handel

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.