Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Actief investeren en handelen kan mentaal veeleisend en tijdrovend zijn. Bovendien heb je niet eens de garantie dat de tijd die je eraan moet besteden tot succes zal leiden. Gelukkig zijn er ook andere passieve manieren van beleggen en handelen zonder dat je er constant mee bezig hoeft te zijn. Een uitstekend voorbeeld hiervan is Dollar Cost Averaging (DCA). Dus, wat is Dollar Cost Averaging? In dit artikel leer je alles over DCA.

Inhoudsopgave

Wat is de Dollar Cost Averaging strategie?

Naast onze automatische handelsoplossing zijn er nog andere strategieën om passief een langetermijnportfolio op te bouwen. Een voorbeeld hiervan is de Dollar Cost Averaging (DCA) strategie. Met een DCA-strategie bouw je posities op door regelmatig een geldbedrag te beleggen, ongeacht de prijs van de asset. Regelmatig geld beleggen kan met tussenpozen van weken, maanden of zelfs jaren.

Ben je je geïnteresseerd om geheel automatisch DCA te beleggen in onze handelsstrategieën? plan dan hier een intake.

Het idee achter deze strategie is dat wanneer de prijzen hoog zijn, je als belegger je maar een beperkte hoeveelheid assets kunt veroorloven, zoals de Bitcoin. Wanneer de prijzen dalen, kan je echter meer Bitcoins kopen. Wanneer de markt zich herstelt, kan je profiteren van het kopen van meer Bitcoins tegen een lagere prijs.

Praktijkvoorbeeld

Wekelijks tank je voor € 50,- je auto bij het tankstation. Je merkt dat je de ene week meer kilometers met de tank kunt rijden dan de andere weken. Dat komt omdat de literprijzen van benzine elke dag veranderen. De ene week tank je 26 liter benzine voor €50, de andere week tank je 30 liter voor €50. Hoe lager de literhoeveelheid, hoe meer liters je met € 50 kunt tanken, wat uiteindelijk de gemiddelde brandstofprijs verlaagt. Hetzelfde principe hanteer je met het Dollar Cost Average.

Waarom zou je het gebruiken?

Met Dollar-Cost Averaging verklein je het risico op een slechte timing voor je investering. Het timen van een investering is een van de moeilijkste aspecten van beleggen. Je hoort ook vaak dat mensen wachten tot de prijs daalt voordat ze kopen, ook al hebben ze geen zekerheid dat de prijs lager zal gaan. Dollar-Cost Averaging helpt in dit proces om het risico te verminderen.

Als je je initiële investering in kleinere stukken verdeelt, heb je verschillende mogelijkheden om tegen een betere prijs te kopen dan wanneer je al je geld in één keer had geïnvesteerd. Het is zonde om al je geld op één prijs te investeren, alleen om de prijs nog verder te zien dalen. Daarom is het goed om de Dollar-Cost Averaging strategie toe te passen, zodat je ook op een lager punt kunt kopen.

Daarnaast zorgt de Dollar-Cost Averaging strategie er ook voor dat je niet constant met de prijs bezig hoeft te zijn omdat de strategie de beslissingen voor je neemt. In plaats daarvan koop je op vaste tijden, ongeacht wat de prijs op dat moment is.

Bereken het rendement op Dollar Cost Averaging

Op de website dcabtc.com kan je berekenen wat de Dollar-Cost Averaging strategie je zou hebben opgeleverd als je dit de afgelopen zes maanden of langer consequent had gedaan.

In onderstaande grafiek zie je wat de strategie je zou hebben opgeleverd als je de afgelopen vier jaar elke week €20 in de Bitcoin had geïnvesteerd. Na vier jaar zou je €4.180 hebben geïnvesteerd en zijn je Bitcoins nu €36.000 waard. Dat is de kracht van deze strategie. Of het nu op een hoog punt is, zoals in de bull run in 2017, of op een laag punt, zoals in de bearmarkt gedurende 2019, je koopt ongeacht de prijs.

Wat is Dollar-Cost Averaging (DCA)?

Bron: dcabtc.com / Return on investment na elke week €20 aan Bitcoin te kopen gedurende een periode van 4 jaar. Totaal geïnvesteerd: € 4180 // Totale waarde: € 36.000

Conclusie

Dollar-Cost Averaging is een uitstekende methode als je niet constant bezig wilt zijn met de prijs en je risico’s wilt spreiden. In plaats daarvan snijd je je initiële investering in kleinere stukken en koop je je assets, ongeacht de prijs. Het voordeel van deze methode is dat je de markt niet hoeft te timen, maar je aan vaste data houdt om te kopen.

Voor veel beleggers is de DCA-strategie de beste strategie om passief een portfolio op te bouwen.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto masterclasses

Crypto masterclasses: Leer over crypto en investeren

Wil jij weten wat Crypto masterclasses zijn, wat je er kunt leren en welke Crypto masterclasses Thriven allemaal aanbiedt? Lees dan dit artikel waarin wij meer duidelijkheid schetsen rondom dit onderwerp.
automatisch beleggen

Automatisch beleggen en handmatig beleggen: De verschillen

Lees hier meer over automatisch belegen en handmatig beleggen. Wat is het verschil tussen deze twee manieren van handelen en welke manier past beter bij jou? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel geven wij hier meer informatie over.
Bitcoin en Stablecoin handelen

Bitcoin en Stablecoin handelen: Hoe verschilt het?

Lees hier mee over het investeren aan de hand van onze Bitcoin- en USDT-algoritmes. Wat is het verschil tussen de algoritmes en welke past beter bij jou? In dit artikel schetsen wij duidelijkheid rondom dit onderwerp.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor resultaten, aanbiedingen, marktupdates en meer.


.