Wat zijn altcoins? Alle informatie over altcoins

Wat zijn altcoins? Alle informatie over altcoins

In dit artikel wordt er ingegaan op de term altcoins. Wat zijn altcoins en wat kan je er allemaal mee? Welke altcoins hebben het in 2021 goed gedaan en welke gaan het naar verwachting in 2022 ook goed doen? Hieronder worden deze vragen allemaal beantwoord.

Inhoudsopgave

Altcoins

De term altcoins staat voor alternatieve munten of tokens die niet de Bitcoin zijn. Deze munten zijn dus simpelweg een alternatief naar de Bitcoin. Bitcoin wordt in dit geval gezien als de originele cryptocurrency, de altcoin is een benaming voor de alternatieve munten. Dit valt ook op te maken uit de naam: Alt staat voor alternatief en coin staat voor munt. Altcoins proberen zich te onderscheiden van Bitcoin door nieuwe of extra mogelijkheden te bieden.

Altcoins zijn onder te verdelen in twee hoofdcategorieën, namelijk: Coins & Tokens. Hieronder staat er een korte beschrijving weergegeven per hoofdcategorie.

  • Coins zijn digitale assets die eigen zijn aan hun blockchain. Voorbeelden van munten zijn Bitcoin, Ether, XRP en Litecoin. Hiervan vallen Ether, XRP en Litecoin dus onder de term altcoins en Bitcoin onder de term originele munten. De meeste van deze munten dienen als digitale valuta om waarde mee over te dragen, waarde in op te slaan of diensten een prijs mee te geven.
  • Tokens worden gemaakt op bestaande blockchain. Voorbeelden hiervan zijn de tokens die op een Ethereum-platform zijn gebouwd met behulp van smart contracts, ook wel ERC-20-tokens genoemd. De reden dat ontwikkelaars ervoor kiezen om boven op een bestaande blockchains te bouwen in plaats van een eigen blockchain te maken heeft te maken met het feit dat het bouwen ervan een heleboel tijd vereist. Het bouwen van een robuuste blockchain die niet vatbaar is voor een 51%-aanval is erg lastig en ingewikkeld. Om deze reden is het voor de meeste projecten veel logischer om op een gedeelde blockchain te werken in plaats van zelf één te bouwen.

Wil jij meer te weten komen over altcoins? Neem dan deel aan één van onze masterclasses.

Wat zijn tokens?

Tokens verschillen wel degelijk met altcoins. Altcoins, of te wel coins, opereren via een eigen blockchain en kunnen dienen als betaalmiddel. Tokens opereren daarentegen boven op een bestaande blockchain en representeren kleine stukjes van een bepaald bedrijf of product. Tokens zijn onder te verdelen in de volgende categorieën: 

Security tokens

Een security token is een effect dat als een token, boven op de blockchain, door een effectenbeurs wordt uitgegeven. Tot de security tokens zullen onder meer aandelen, opties, obligaties, futures en warrants behoren. Security tokens kunnen in die zin hetzelfde gezien worden als effecten, alleen is het wel zo dat ze niet worden uitgegeven als een papieren certificaat.

Equity tokens

Een equity token vertegenwoordigd een verhandelbaar stuk op de blockchain. Een equity token lijkt heel erg op een security token, het enige verschil is dat een equity token een bewijs van waarde is van een bedrijf, net zoals een aandeel of een schuldbewijs. Met een equity token word je namelijk mede-eigenaar van een bepaald project of bedrijf.

Utility tokens

Utility tokens zijn tokens die als functie hebben om een bepaald product of dienst te gebruiken. Een utility token wordt uitgegeven om de ontwikkeling van een cryptocurrency te financieren, en dat kan later worden gebruikt om een goed of dienst te kopen die wordt aangeboden door de uitgever van de cryptocurrency. Dit wordt ook wel een ICO (Initial Coin Offering) genoemd. 

Payment tokens

Een payment token wordt gebruikt als alternatief voor betalen of ruilen. Het grootste doel van een payment token is het dienen als een gedecentraliseerd instrument voor het kopen en verkopen van goederen en diensten zonder traditionele tussenpersonen.

De beste altcoins van 2021 en mogelijk ook van 2022

Er zijn momenteel meer dan 8.000 verschillende altcoins in omloop. De meeste altcoins worden als kopie van de Bitcoin ontworpen, met de hoop een verbeterde versie van de Bitcoin te worden. Hoewel veel altcoins overeenkomsten hebben, beschikt elke altcoin over haar eigen unieke functionaliteiten. De meeste van deze munten hebben als uiteindelijke doel de beste altcoin te worden.

Het is natuurlijk altijd fijn om voor ogen te hebben welke altcoins het nou werkelijk goed hebben gedaan. Ook is het erg fijn om voor ogen te hebben welke altcoins het naar verwachting erg goed gaan doen in 2022. Hieronder staan er een paar voorbeelden weergegeven.

  1. Ethereum: Dit is naar onze mening de meeste waardevolste munt na de Bitcoin. Dit is een munt die zich erg goed ontwikkeld en een hele grote kans heeft op een consistente en positieve groei.
  2. Solana: Dit is een munt die in één jaar tijd ruim 100 keer zoveel waard is geworden.
  3. Cardano: Ook duurzaamheid wordt met de dag belangrijker gevonden, en daar staat deze munt zeker voor. Daarnaast is dit een munt die in 2021 erg veel waarde heeft gewonnen als je het uitdrukt in euro’s.

Trading altcoins

Hoewel elke altcoin uniek is en zijn eigen doel heeft, worden de meeste altcoins alleen gebruikt om mee te traden. De handel vindt plaats op zogenaamde exchanges waar altcoins kunnen worden verhandeld tegen de Bitcoin, fiat of altcoins. 

Meer gerelateerde artikelen

Crypto masterclasses

Crypto masterclasses: Leer over crypto en investeren

Wil jij weten wat Crypto masterclasses zijn, wat je er kunt leren en welke Crypto masterclasses Thriven allemaal aanbiedt? Lees dan dit artikel waarin wij meer duidelijkheid schetsen rondom dit onderwerp.
automatisch beleggen

Automatisch beleggen en handmatig beleggen: De verschillen

Lees hier meer over automatisch belegen en handmatig beleggen. Wat is het verschil tussen deze twee manieren van handelen en welke manier past beter bij jou? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel geven wij hier meer informatie over.
Bitcoin en Stablecoin handelen

Bitcoin en Stablecoin handelen: Hoe verschilt het?

Lees hier mee over het investeren aan de hand van onze Bitcoin- en USDT-algoritmes. Wat is het verschil tussen de algoritmes en welke past beter bij jou? In dit artikel schetsen wij duidelijkheid rondom dit onderwerp.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor resultaten, aanbiedingen, marktupdates en meer.


.