Wat zijn altcoins? Alle informatie over altcoins

Wat zijn altcoins? Alle informatie over altcoins

In dit artikel wordt er ingegaan op de term altcoins. Wat zijn altcoins en wat kan je er allemaal mee? Welke altcoins hebben het in 2021 goed gedaan en welke gaan het naar verwachting in 2022 ook goed doen? Hieronder worden deze vragen allemaal beantwoord.

Inhoudsopgave

Altcoins

De term altcoins staat voor alternatieve munten of tokens die niet de Bitcoin zijn. Deze munten zijn dus simpelweg een alternatief naar de Bitcoin. Bitcoin wordt in dit geval gezien als de originele cryptocurrency, de altcoin is een benaming voor de alternatieve munten. Dit valt ook op te maken uit de naam: Alt staat voor alternatief en coin staat voor munt. Altcoins proberen zich te onderscheiden van Bitcoin door nieuwe of extra mogelijkheden te bieden.

Altcoins zijn onder te verdelen in twee hoofdcategorieën, namelijk: Coins & Tokens. Hieronder staat er een korte beschrijving weergegeven per hoofdcategorie.

  • Coins zijn digitale assets die eigen zijn aan hun blockchain. Voorbeelden van munten zijn Bitcoin, Ether, XRP en Litecoin. Hiervan vallen Ether, XRP en Litecoin dus onder de term altcoins en Bitcoin onder de term originele munten. De meeste van deze munten dienen als digitale valuta om waarde mee over te dragen, waarde in op te slaan of diensten een prijs mee te geven.
  • Tokens worden gemaakt op bestaande blockchain. Voorbeelden hiervan zijn de tokens die op een Ethereum-platform zijn gebouwd met behulp van smart contracts, ook wel ERC-20-tokens genoemd. De reden dat ontwikkelaars ervoor kiezen om boven op een bestaande blockchains te bouwen in plaats van een eigen blockchain te maken heeft te maken met het feit dat het bouwen ervan een heleboel tijd vereist. Het bouwen van een robuuste blockchain die niet vatbaar is voor een 51%-aanval is erg lastig en ingewikkeld. Om deze reden is het voor de meeste projecten veel logischer om op een gedeelde blockchain te werken in plaats van zelf één te bouwen.

Periodiek beleggen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Wat zijn altcoins
Wat zijn altcoins

Periodiek beleggen in Bitcoin?

Lees over slim beleggen via smart DCA; een strategie die DCA (periodiek investeren) probeert te verbeteren.

Wat zijn tokens?

Tokens verschillen wel degelijk met altcoins. Altcoins, of te wel coins, opereren via een eigen blockchain en kunnen dienen als betaalmiddel. Tokens opereren daarentegen boven op een bestaande blockchain en representeren kleine stukjes van een bepaald bedrijf of product. Tokens zijn onder te verdelen in de volgende categorieën: 

Security tokens

Een security token is een effect dat als een token, boven op de blockchain, door een effectenbeurs wordt uitgegeven. Tot de security tokens zullen onder meer aandelen, opties, obligaties, futures en warrants behoren. Security tokens kunnen in die zin hetzelfde gezien worden als effecten, alleen is het wel zo dat ze niet worden uitgegeven als een papieren certificaat.

Equity tokens

Een equity token vertegenwoordigd een verhandelbaar stuk op de blockchain. Een equity token lijkt heel erg op een security token, het enige verschil is dat een equity token een bewijs van waarde is van een bedrijf, net zoals een aandeel of een schuldbewijs. Met een equity token word je namelijk mede-eigenaar van een bepaald project of bedrijf.

Utility tokens

Utility tokens zijn tokens die als functie hebben om een bepaald product of dienst te gebruiken. Een utility token wordt uitgegeven om de ontwikkeling van een cryptocurrency te financieren, en dat kan later worden gebruikt om een goed of dienst te kopen die wordt aangeboden door de uitgever van de cryptocurrency. Dit wordt ook wel een ICO (Initial Coin Offering) genoemd. 

Payment tokens

Een payment token wordt gebruikt als alternatief voor betalen of ruilen. Het grootste doel van een payment token is het dienen als een gedecentraliseerd instrument voor het kopen en verkopen van goederen en diensten zonder traditionele tussenpersonen.

De beste altcoins van 2021 en mogelijk ook van 2022

Er zijn momenteel meer dan 8.000 verschillende altcoins in omloop. De meeste altcoins worden als kopie van de Bitcoin ontworpen, met de hoop een verbeterde versie van de Bitcoin te worden. Hoewel veel altcoins overeenkomsten hebben, beschikt elke altcoin over haar eigen unieke functionaliteiten. De meeste van deze munten hebben als uiteindelijke doel de beste altcoin te worden.

Het is natuurlijk altijd fijn om voor ogen te hebben welke altcoins het nou werkelijk goed hebben gedaan. Ook is het erg fijn om voor ogen te hebben welke altcoins het naar verwachting erg goed gaan doen in 2022. Hieronder staan er een paar voorbeelden weergegeven.

  1. Ethereum: Dit is naar onze mening de meeste waardevolste munt na de Bitcoin. Dit is een munt die zich erg goed ontwikkeld en een hele grote kans heeft op een consistente en positieve groei.
  2. Solana: Dit is een munt die in één jaar tijd ruim 100 keer zoveel waard is geworden.
  3. Cardano: Ook duurzaamheid wordt met de dag belangrijker gevonden, en daar staat deze munt zeker voor. Daarnaast is dit een munt die in 2021 erg veel waarde heeft gewonnen als je het uitdrukt in euro’s.

Benieuwd naar de beste crypto om dit jaar te kopen? Bekijk ons uitgebreide artikel.

Trading altcoins

Hoewel elke altcoin uniek is en zijn eigen doel heeft, worden de meeste altcoins alleen gebruikt om mee te traden. De handel vindt plaats op zogenaamde exchanges waar altcoins kunnen worden verhandeld tegen de Bitcoin, fiat of altcoins. 

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Crypto handel
Crypto handel

Ontdek kansen in crypto

Schrijf je in voor crypto tips, exclusieve kortingen, marktupdates en meer via dit formulier.

Meer gerelateerde artikelen

Crypto bot

Crypto bots en crypto automatisering door Thriven

Lees over de crypto bots en automatiseringen van Thriven. Bepaal of automatisch beleggen of auto trading met een crypto bot bij jou past.
Automatisch investeren in crypto

Automatisch investeren in crypto: Waarom automatiseren werkt

Lees over automatisch investeren in crypto. Dit artikel bespreekt de 4 belangrijkste methoden voor automatisch beleggen in crypto.
Bybit crypto bot

Bybit crypto bot: Hoe gebruik je een Bybit bot?

Lees over de Bybit crypto bot. Bybit biedt een DCA en Grid toolbox bot. Ontdek de voordelen, risico's en een alternatieve crypto bot.